EğlenceTeknoloji

Apple sanatçıları şarkılarını uzamsal ses desteğiyle sunmaları için destekleyecek

apple music

Apple, müziklerini normal stereodan daha sürükleyici ve nispeten yeni bir ses formatı olan uzamsal ses ile sunan plak şirketlerini ve sanatçıları ödüllendirecek. Bloomberg’in haberine göre, müziklerini uzamsal ses formatında yayınlayan sanatçılara gelecek yıldan itibaren “ek ağırlık” verilecek. Burada “ek ağırlık” ile daha yüksek telif ücretlerinin kast edildiği düşünülüyor.

Apple’ın HomePod, AirPods, iPhone ve yakında çıkacak olan Vision Pro başlık gibi ürünlerinin neredeyse tamamı uzamsal ses desteği sunuyor. Bu nedenle şirketin satış noktası olarak konumlandırdığı bir formatı yaygınlaştırmak için böyle bir teşvikte bulunmasının bir hayli doğal olduğu söylenebilir. Bloomberg’in haberinde bir şarkının ödüllendirilmesi içn uzamsal ses formatında dinlenmesi gibi bir zorunluluk olmadığı da belirtiliyor. Şarkıların sadece bu formatta sunulması yeterli olacak.

Uzamsal ses desteği Apple Music’e 2021’de eklenmişti

Dolby Atmos teknolojisiyle desteklenen uzamsal ses 2021’de Apple Music’e eklenmişti. Şirket orijinal program ve filmlerinin çoğunu da bu formatta sunuyor. Sanatçılar diledikleri takdirde eski müziklerini de bu yeni formatla miksleyebiliyor. Pek çok sanatçının uzun yıllardır şarkılarını yeni formatlarla miksleyip yeniden sunduğunu hatırlatmakta fayda var. Bloomberg’e göre, müziği uzamsal ses formatında sunmak çok pahalı değil ve böylelikle bağımsız müzisyenler ve küçük gruplar da bu programa katılabilir.

Amazon Music ve Tidal gibi müzik platformlarında da uzamsal ses desteği mevcut. Ancak Apple’ın bu alandaki en büyük rakibi olan Spotify’da henüz yüksek kaliteli bir format seçeneği sunulmuyor.

İLGİLİ HABERLER