Bilim

Apple ürünlerinde EPEAT sertifikasına yer vermeme kararından geri döndü

Apple geçen hafta kullanmayı bıraktığını duyurduğu EPEAT yeşil sertifika programına tekrar geri döndü. EPEAT, Apple’ın kaldırma kararı aldığı 6 Temmuz günü bir açıklama yaparak, Apple’ın tasarım tercihleriyle ilgili sebeplerden dolayı cihazlarından etiketi kaldırmaya karar verdiğini dile getirmişti.

Yakında emekliye ayrılacağını açıklayan Apple’ın Donanım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bob Mansfield, Apple’ın web sitesi üzerinden yayınladığı mektupta EPEAT sertifikasını şirketin 39 ürününden kaldırma kararının bir hata olduğunu ve bu hamlenin birçok sadık müşteriyi hayalkırıklığına uğrattığını kaydetti. Mansfield mühendislik ekiplerinin ürünlerini daha çevre dostu yapmak için yıllardır sıkı şekilde çalıştığının altını çizdi, çalışmalarının çoğunun EPEAT tarafından ölçülmeyen alanlarda kaydedildiğini de dile getirdi.

Mansfield Apple’ın her bir ürünü için sera gazı salınım oranlarını açıklayan tek şirket olduğunun altını çizdi ve her bir ürününün devlet tarafından standart olarak kabul edilen 5.2 Energy Star puanını geçtiğini kaydetti. Aslında Apple yaptığı bu açıklamayla EPEAT sertifikasyon programını neden bırakmayı düşündüğünü de vurguluyor, çünkü kendi standartlarının kurumunkinden çok daha yüksek olduğunu düşünüyor. Ne olursa olsun, çevre gibi hassas bir konuda karar verirken dikkatli olmak gerek, niyetiniz iyi olsa bile ters tepmesi muhtemel.

EPEAT, Elektronik Ürün Çevresel Değerlendirme Aracı’nın kısaltması niteliği taşıyor ve müşterilerin bir ürünün çevreye olan etkilerini değerlendirme konusunda fikir sahibi olmasına olanak sağlıyor. Bu program Green Electronics Council (Yeşil Elektronik Ürünler Konseyi) tarafından yönetiliyor. Apple’ın değiştirdiği EPEAT kararı dün itibariyle yürürlüğe girmiş durumda.

İlgili >> Apple

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER