Teknoloji

Apple’dan ürünleri için yeni erişilebilirlik özellikleri

apple erişilebilirlik

Apple hafta içinde engelli insanlar için çeşitli yeni ve güncellenmiş özellikleri duyurdu. 20 Mayıs’tan itibaren müşteriler, web tarayıcıları aracılığıyla AppleCare ve perakende müşteri hizmetleri ile iletişim kurmak için yeni SignTime işaret dili tercümanı hizmetini kullanabiliyor. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde iOS, watchOS ve iPadOS için yazılım güncellemeleri ile Yardımcı Dokunma, VoiceOver, işitme cihazı desteği ve arka plan sesleri için gelişmiş seçenekler gelecek.

Yeni SignTime hizmeti ilk olarak ABD, İngiltere ve Fransa’da kullanıma sunuluyor; Amerikan İşaret Dili, İngiliz İşaret Dili ve Fransız İşaret Dili için uzaktan tercüman erişimi sunuyor. İnsanlar, önceden rezervasyon yapmadan tercümanlık hizmeti almak için Apple mağazalarındaki hizmeti de kullanabilir. Bu da kısa zaman dilimi içinde bir tercümanla uğraşma zahmetini potansiyel olarak önleyebilir.

Ekstremite farklılıkları olan kişiler watchOS’te Assistive Touch’ı kullanabilecek ve bu da Apple Watch’u ekrana dokunmadan kullanabilmelerini sağlayacak. Apple, bunun hangi Apple Watch modelleri için çalışacağını netleştirmedi. Apple, Apple Watch’un yerleşik sensörleri aracılığıyla kas hareketini ve tendon aktivitesini algılayabildiğini ve bunun kullanıcıların saat ekranında bir imleci kontrol etmesine, aramaları yanıtlamasına, bildirimlere erişmesine ve çeşitli hareketler ve jestler yaparak daha fazlasını gerçekleştirmesine izin verdiğini söylüyor.

iPadOS, üçüncü taraf göz takip cihazlarını destekleyerek, düşük hareket kabiliyetine sahip kişilerin ekrana dokunmak yerine göz teması kurarak bir imleci bakışlarıyla hareket ettirmelerine ve eylemler gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak.

Apple’ın yerleşik ekran okuyucusu VoiceOver, görüntülerde daha fazla ayrıntı içerecek şekilde güncellenecek. Apple’a göre, bu özellik insanların satırlara ve sütunlara göre metin ve veri tabloları içeren resimlerde gezinmesine ve resimlerdeki insanları ve nesneleri tanımlamasına olanak tanıyacak. Kişiler ayrıca İşaretleme ile resim açıklamaları ekleyebilecek.

Apple, Made for iPhone işitme cihazları programını da çift yönlü işitme cihazlarını destekleyerek geliştirmeyi planlıyor. Ayrıca kullanıcılar, özelliğin sesleri nasıl yükselteceğini ve farklı frekansları nasıl ayarlayacağını daha kolay özelleştirmek için işitme testi sonuçlarını Kulaklık Yerleşimlerine yükleyebilecekler.

Apple, nörolojik çeşitliliğe sahip insanlar (veya beyaz gürültüden hoşlananlar) için diğer ses ve sistem sesleriyle birleştirilebilen Arka Plan Seslerini sunuyor. Sürekli çalınacak ve dikkat dağıtıcı veya ezici sesleri maskeleyecek şekilde ayarlanabilen “dengeli, parlak veya karanlık gürültülerin yanı sıra okyanus, yağmur veya akıntı sesleri” bulunacak.

Apple’ın yılın ilerleyen zamanlarında planladığı diğer özellikler arasında fiziksel düğmeler kullanmak yerine tıklamalar veya patlamalar gibi ağız seslerini kullanma yeteneği, ayrı uygulamalarda ekran ve metin boyutu ayarlarının özelleştirilmesi ve koklear implantlar, oksijen tüpleri ve yumuşak kasklar ile zenginleştirilen yeni Memoji seçenekleri yer alıyor.

apple erişilebilirlik memoji

Büyük ve küçük şirketler, ürünlerini erişilebilir hâle getirme konusunda her zaman geniş bir hareket alanına sahiptir, ancak Apple genellikle bu alanda lider olmuştur. Umarız bu güncellemeler, engelli insanları göz önünde bulundurarak tasarım yapmaya devam eden bir taahhüdü simgeler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER