Manşetler

Apple UDID verisini kullanan uygulamaları 1 Mayıstan itibaren engellemeye başlıyor

Apple, Ağustos 2011’de yaptığı bir duyuruyla kullanıcılarını tanımak amacını taşıyan uygulama geliştiricilerinin sıklıkla başvurduğu, her bir iOS cihazına özel UDID (Eşsiz Cihaz Tanımlayıcısı) parametresine erişim işlemini tanımayacağını açıklamıştı. Cupertino şirketi yazılımcıların bu iş iççin alternatif yollar geliştirmesini istemişti.

iphone-5-inceleme-00026

Bu açıklamanın üzerinden bir buçuk yılın geçmesinin ardından Apple, UDID erişimine hâla devam eden uygulamaları resmi olarak reddetmeye başlıyor. Apple’ın Geliştirici web sitesinde yayınlanan kısa açıklamaya göre, şirket 1 Mayıs itibariyle UDID’leri kullanan uygulamaları App Store’a kabul etmeyeceğini duyurdu. Yazılımcıların benzer işlevi sunan iki farklı seçenekten birini tercih etmelerini tavsiye etti.

Bir telefonu veya herhangi bir donanımı tanımlamayı sağlayan UDID’ler gizlilik konusunda giderek daha fazla yaşanan rahatsızlıklar ve yükseltilen şikayetler nedeniyle odak noktasına oturmuştu. Bazı uygulama geliştiricileri UDID’leri kullanıcıları takip etmek için kullanıyordu. Tanımlayıcı bilgisi değiştirilemez olduğu için kullanıcılar bu bilgiyi başka cihazlara taşıyamıyordu, bu nedenle UDID kullanımı kimlik doğrulama konusunda geliştiricilerin işine geliyordu.

Bu arada bazı uygulamaların UDID erişimi nedeniyle Mart 2012 tarihinden itibaren engellenmeye başlandığı şeklinde söylentiler çıkmıştı. Ne var ki, UDID o sıralar hâla “tanınmayan” sıfatını taşıyordu, yani er yada geç bu özelliğin kaldırılacağının işaretleri veriliyordu. Ancak henüz uygulamaların engellendiği yönünde resmi bir açıklama gelmemişti.

Bu arada Apple aynı tarihten itibaren yapılacak yeni uygulama ve mevcut uygulama güncelleme başvurularının hem Retina ekran çözünürlüğünü hem de iPhone 5’te bulunan 4 inç’lik ekranı desteklemesi şartını arayacak. Bu da yazılımcıların iOS 6 Yazılım Geliştirme Aracını kullanmalarını zorunlu kılacak. Diğer bir deyişle iPhone 3G ve ikinci nesil iPod touch cihazları gelecekteki uygulama güncellemelerinden yararlanamayacak.

İlgili >> Apple Geliştirici Merkezi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER