Eğlence

Apple U2’nun yeni albümü için 100 milyon dolardan fazla harcamış

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-9-eylul-video-100914

Apple CEO’su Tim Cook ve U2 solisti Bono bu hafta içinde grubun yeni albümünün iTunes hesabına sahip olan 500 milyon kişiye herhangi bir ücret karşılığı olmadan dağıtılacağını açıklamıştı. Bunun ardından U2’nun yeni albümündeki şarkılar iTunes kullanıcılarının Satın Alınanlar bölümüne eklenmiş ve böylelikle herhangi bir ücret ödemeden indirmeleri sağlanmıştı. Ayrıca iTunes ayarlarında otomatik müzik indirmeleri açık olan kullanıcıların cihazlarına albümün şarkıları otomatik olarak indirilmişti.

Tabii ki, U2 bu güzelliği bedavaya yapmadı. Bono salı günkü etkinlikte birilerinin fark yaratması gerektiğini dile getirmiş, Cook’a da bu yaptıkları için kendilerinin para ödemesini, çünkü bu işe ücretsiz müzik için girmediklerini söylemişti.

Anlayacağınız 500 milyon aboneye U2 albümünün ücretsiz dağıtımı için Apple’ın kasasından bir şeyler çıkmış. Ortalıkta dolaşan çeşitli haberlere göre Apple albümün pazarlanması için en az 100 milyon dolar ödemiş, ayrıca belirli bir miktar da U2’ya direkt ödeme olarak yapılmış. Bu tek bir albüm için büyük bir tanıtım bütçesi anlamına geliyor, ancak Apple gibi bir şirket için bu gibi maliyetlerin altından kalkmak pek sorun olmuyor.

Öncelikle Apple’ın pazarlama kampanyası kendi ürünlerine sıkı sıkıya bağlı. Songs of Innocence için reklam panoları, TV reklamları ve görseller için kiralanırken bir yandan da iTunes’un, yeni akıllı telefonların ve saatin de tanıtımı gerçekleştirilmiş oluyor. Ayrıca Apple’ın kasasında en az 150 milyar dolar para olduğu söyleniyor ve bu para artmaya devam ediyor. U2’nun albümü ve tanıtımı için yapılan tüm masraflar sadece birkaç günlük kâra karşılık geliyor.

Her ne olursa olsun, ilk bakışta gözlerin yuvalarından fırlamasına neden olan 100 milyon dolarlık rakam müziğin nasıl bir ticari değer hâline geldiğini gösteriyor, özellikle de onu dinlemek için kullandığımız cihazlar ve yazılımlarla karşılaştırıldığında…

İLGİLİ HABERLER