Teknoloji

Apple Touch ID parmak izi sensörünü ekrana yerleştirmekle ilgileniyor

iphone-5s-inceleme-00031

iPhone ile ilgili olarak dile getirilen en büyük eleştirilerden bir tanesi ekranın üstünde ve altında kalan alanın nispeten büyük olması. Apple’ın amiral gemisi akıllı telefonunda yuvarlak şekilli ana ekran tuşu bulunuyor. Bu da iPhone’un simetrik görüntüsünü korumak için fazla ödün verilememesine neden oluyor. Apple ana ekran tuşunu kaldırmaya karar verse, bu sefer Touch ID parmak izi sensörünü koyacak bir yer kalmıyor. Ancak Apple’ın ortaya çıkan son patent başvuru dosyalarından bir tanesi, şirketin parmak izi sensörünü doğrudan dokunmatik ekran içine entegre etme fikrini değerlendirdiğini gösteriyor.

“Bir Elektronik Cihazda Parmak İzi Sensörü” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir başlık taşıyan ve geçen hafta içinde ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından yayınlanan patent, dokunmatik ekranlı Touch ID sisteminin ekran üstünde tanımlanan belirli bir noktada tek bir parmak izini nasıl taradığını detaylandırıyor. Kullanıcı cihazının kilidini açmak veya iTunes’dan şarkı satın almak gibi Touch ID tabanlı bir işlevi yerine getirmek istediğinde parmağını ekran üzerindeki bir bölüme dokundurarak bekletmesi yeterli olacak, bu şekilde kimlik doğrulaması sağlanacak.

apple-touch-id-patent-100215-1

Apple’ın bu buluşu parmak izinin ekran üzerindeki herhangi bir noktaya taratılabileceğini de öneriyor veya birden fazla parmağın aynı anda güvenlik taraması için kullanılabileceğinden de bahsediyor. iPhone’u kullanırken parmağı ekranın herhangi bir noktasına dokundurarak güvenlik doğrulaması yapmak büyük rahatlık sağlayacaktır. iPad’i düşündüğümüzde, beş parmağın hepsini ekrana yerleştirip kimlik doğrulaması yapmak da mümkün olabilir. Ekran üzerinde tek parmakla kimlik doğrulaması yapabilmek de iPad’de Touch ID kullanımını bir hayli kolaylaştıracaktır.

apple-touch-id-patent-100215-2

Parmak izi sensörlerini dokunmatik ekranlara yerleştirmenin getirdiği en büyük endişeler görüntü kalitesinde düşüş veya dokunmatik girişlerin hassasiyetinde azalma gibi görünüyor. Apple bu noktada parmak izi sensörünü ekranın üst veya alt yüzeyine bağlanan entegre devre şeklinde tasarlayarak bir çözüm geliştirmiş. Dokunma hassasiyetinin azalmasıyla ilgili olarak da Apple, bütün bir parmak izi sensör panelinin dokunma girişlerini algılamak için kullanılabileceğini söylüyor. Diğer bir deyişle, geliştirilen teknoloji hem dokunmatik girişleri algılamak hem de parmak izini taramak için kullanılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER