Teknoloji

Apple Thunderbolt Display’in yenisi 5K ekran ve dahili GPU ile bekleniyor

apple thunderbolt display

apple thunderbolt displayApple’ın gelecek hafta düzenlenecek WWDC 2016 etkinliğinde gelecek nesil Apple Thunderbolt Display ekranını tanıtması bekleniyor. Bu yeni ürünün 5K ekran ve dahili grafik işlemci birimi barındıracağı iddia ediliyor.

9to5Mac sitesine kaynakların bildirdiğine göre, 5K Thunderbolt Display’in çıkışı yakın, çünkü mevcut modelin stokları herhangi bir yenileme işareti olmayacak şekilde azaltılmış durumda. Aslında mevcut model yeni iMac’lerle ve hatta Retina ekranlı MacBook’larla karşılaştırıldığında epey eskimiş görünüyordu, bu da güncelleme için zamanın geldiğini gösteriyor.

Heyecan verici olan nokta sadece 5120 x 2880 piksel çözünürlüklü ekran değil, aynı zamanda özel bir GPU’ya da yer verilmesi olacak. Apple bu şekilde bir yandan ince ve hafif kalırken bir yandan da 5K ekranlarla kullanılabilecek MacBook modellerinin kapısını açmak istiyor. İnce ve hafif MacBook dizüstü bilgisayarlardaki grafik işlemci gücü genellikle kısıtlı oluyor. Apple bu çözümüyle rahat taşınabilir dizüstü bilgisayarların ofis ortamlarında da daha fazla iş görebilir hâle gelmesini istiyor olabilir.

5K Thunderbolt Display’in bir Mac’e Thunderbolt 3 ve USB-C portu üzerinden bağlanacağı söyleniyor. Bu da daha eski modellerin desteklenmeyeceği anlamına geliyor. Görüntü çıkışını ya bilgisayarın GPU’su, ya da ihtiyaç hâlinde Apple Thunderbolt Display’in GPU’su üstlenecek. Önümüzdeki sonbaharda çıkması beklenen MacOS güncellemesiyle birlikte GPU çalışma düzeni de büyük ihtimalle ayarlanacaktır.

Monitörün yüksek çözünürlüğü ve ek görüntü işlemci gücü için epey yüksek bir miktarı gözden çıkarmak gerekebilir. Ancak bunun yanı sıra sektörün lideri durumundaki DCI P3 renk gamı desteğini de yeni monitörde bekleyebilirsiniz.

Apple’ın 5K Thunderbolt Display monitörü gelecek hafta, 13 Haziran Pazartesi günü başlayacak WWDC 2016’nın açılış konuşmasında tanıtması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER