Teknoloji

Apple lehine çıkan temyiz kararı dört yıllık Samsung telefonlarında değişikliğe neden olabilir

apple-samsung-mahkeme-250812

Apple, Samsung’un akıllı telefonlarında değişiklik yapmasını zorunlu kılabilecek bir patent sorunuyla ilgili olarak Güney Koreli akıllı telefon devi tarafından açılmış olan temyiz davasını kazandı. Ne var ki, mahkemenin hükümleri hayata geçse bile, bunun Samsung için etkisi o kadar da fazla olmayacaktır.

Mahkeme kararı Apple’ın kaydırarak kilit açma, otomatik düzeltme, telefon numarası benzeri yazılara otomatik olarak bağlantı ekleme gibi Apple patentlerini ilgilendiriyor. Geçen yıl görülen duruşmaların arkasından Samsung’un bu üç patenti ihlâl ettiği yargısına varılmış, Apple da bu patentlerin kullanımının durdurulması için ihtiyati tedbir talep etmişti. Ne var ki, Apple’ın bu patentlerin izinsiz kullanımından dolayı tamir edilemez hasara uğradığı şeklindeki iddiasını kanıtlayacak yeterli delil bulunamadığına kanaat getirilmiş ve ihtiyati tedbir istemi reddedilmişti. Şimdi Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi bu kararından döndü. Bir tedbir kararının uygun olup olmadığına davaya ilk bakan mahkeme karar verecek.

Davanın alt mahkemeye hemen gitmemesi gibi bir ihtimal söz konusu olabilir. Bu önemli bir konu, bu nedenle Samsung temyiz mahkemesinden sadece üç hakimlik bir kurul yerine bütün Federal Kurul hakimlerinden oluşan bir kurul önünde yeniden duruşma talebinde bulunabilir. Mahkeme bu kararı yerinde bulmak zorunda olabilir, çünkü davanın odağında önemli yazılım patent sorunları bulunuyor.

Burada hakimlerin vereceği karar, patent ihlâline yol açan özellikleri barındıran, ancak bir bütün olarak çalıntı olmayan akıllı telefon gibi karmaşık bir teknolojik cihazın satışının durdurulması için ihtiyati tedbir kararının ne zaman uygulanacağına örnek teşkil edecek. Temyiz mahkemesi, bu tarz bir davada ihtiyati tedbir kararı elde etmenin alt mahkemenin anlayabileceğinden daha kolay olduğunu söylüyor. Mahkemenin kararında, bu tarz bir davada ihtiyati tedbir kararının uygulanmamasının, bunun gibi çok yönlü, çok işlevli teknolojilerde önleyici tedbirlerin uygulanması ihtimalini önleyebileceği belirtildi.

Ne var ki, mahkeme geniş çaplı, ihlâlde bulunan cihazların satışının tamamen durduracak bir ihtiyati tedbir istemiyor. Apple da mahkemeden Samsung telefonlarının satışını durdurmasını talep etmedi, sadece Samsung’un üç patentini ihlâl eden özellikleri kullanmasının önlenmesini istedi. Hatta ihtiyati tedbirin uygulamasından önce 30 günlük bir bekleme süresi talep etti. Samsung da bu sürenin söz konusu patentlerin etrafından dolaşacak bir tasarım için yeterli olduğu konusunda görüş belirtti. Aslında bu karar Samsung’un mevcut işlerini etkilemeyecek, çünkü kararın kapsadığı telefonlar 2011 yılından kalma, ABD’de satılan Galaxy S2, Galaxy Nexus, Galaxy S II Epic 4G Touch gibi cihazlar. Duruşmaya konu olan en yeni telefon ise Galaxy S3.

Dava tekrar bölge mahkemesinin önüne geldiğinde, bir ihtiyati tedbirin yeni değerlendirme etrafında uygun olup olmadığına karar verilecek. Üst mahkemenin ihtiyati tedbirin uygulanması gerektiği yönündeki kararından sonra, işler Apple’ın lehine gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER