Teknoloji

Apple’ın patent ihlâli için 400 milyon dolar tazminat ödemesi isteniyor

iphone-6-plus-inceleme-00001

Amerikan mahkeme jürisi, Apple’ı A7, A8 ve A8X işlemcilerinde Wisconsin Madison Üniversitesi’ne ait patenti ihlâl ettiği gerekçesiyle suçlu bulmuştu. Bu kararın ardından Wisconsin Madison Üniversitesi, Apple’dan 400 milyon dolar tazminat talep ediyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, Apple bu rakama çok yüksek olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Ancak, mahkemede gündeme gelen ilk tazminat miktarının 862.4 milyon dolar olduğu düşünülünce sürecin kısmen de olsa Apple’ın lehine geliştiği söylenebilir.

Üniversitenin patent lisanslama grubu Wisconsin Mezunları Araştırma Vakfı (WARF), Apple’ın işlemci performansına ilişkin patentli teknolojiyi barındıran her bir iPhone ve iPad için 2.74 dolar ödemesini istiyor. Apple ise cihaz başına ödenecek bedelin sadece 7 cent olması gerektiğini savunuyor.

2014’ün başlarında açılan davada iPhone 5s, iPad Air ve iPad mini 2’de kullanılan Apple A7 işlemcisinin 1998 tarihli bir WARF patentini ihlâl ettiği öne sürülmüştü. Dava daha sonrasında A8 ve A8X gibi daha yeni Apple işlemcilerini de kapsayacak biçimde genişletildi. Mahkemenin Apple’ın patent ihlâli yaptığı yönünde karar almasının ardından davada tazminat bedelinin belirleneceği aşamaya geçilmiş durumda.

Bloomberg’in haberinde tarafların tazminata ilişkin son argümanlarını bugün (16 Ekim) mahkemeye sunacağı belirtiliyor. Dolayısıyla tazminat bedelinin de kısa süre içinde duyurulması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER