Teknoloji

Apple tartışmalı patentler için Samsung ve Motorola’yla masaya oturmaya hazırlanıyor

Apple ile Android işletim sistemli cihaz üreticileri arasındaki patent anlaşmazlıklarının bir şekilde giderilebileceğine dair beklentiler sıklıkla dile getiriliyordu ve görünen o ki bu beklentilerin gerçeğe dönüşmesi yolunda ilk adımlar atılıyor. Dow Jones’un internet sitesinde yer alan habere göre, Apple Samsung ve Motorola’ya patentler için telif hakkı değişimi öneren bir anlaşma teklif etti. Bu Apple’ın akıllı telefonlar ile ilgili patent anlaşmazlıklarında ilk çözüm arayışı değil. Şirket daha önce Nokia ile olan patent davasını bir anlaşma ile sonuca bağlamış, lisans ücretlerinin karşılığında 430 milyon euro ödemeyi kabul etmişti. Apple, 2010 yılının kasım ayında da Samsung ile yine patent anlaşmazlıkları üzerine masaya oturmuş ama anlaşma sağlayamamıştı.

Dow Jones’a göre Apple patentleri için ürün başına Microsoft’un Android cihaz üreticilerinden aldığı ücret bandında bir fiyat istiyor. Bu fiyat oransal olarak cihaz başına % 1 ila 2.5, rakamsal olarak ise 5 ila 15 dolar arasında değişiyor. Bu aralık Motorola’nın da beklentilerini karşılamış durumda. Ancak, Apple’ın patentlerinin kablosuz standartlarına özgü olmaması nedeniyle Samsung ve Motorola standart patentlere dair ekstra talepleri için bir inceleme yapılmasını istiyorlar.

Peki taraflar neden tekrar anlaşma masasına oturdular? Tüm taraflar hızlı bir şekilde ilk hamlelerini yaptılar ancak dünyanın dört bir yanında açılan davaların satışları engelleme riskinin artması ve neredeyse bir çok patentin davalık olması işlerin tehlikeli hale gelmeye başladığını gösterdi. Mahkemelerin vereceği kararların işleri daha tehlikeli bir noktaya götürebileceğini düşünen şirketler masaya oturarak sorunu çözmenin daha faydalı olacağını düşünüyorlar.

İlgili – Dow Jones Newswire

İLGİLİ HABERLER