Teknoloji

Apple tartışma yaratan uygulama hakkında inceleme başlatıyor

apple

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir uygulama, kadınların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle tepkiyle karşılanmıştı. Apple CEO’su Tim Cook, “Absher” adını taşıyan uygulama hakkında inceleme başlatacaklarını açıkladı. NPR‘a konuşan Cook, daha önce uygulama hakkında bir bilgisinin olmadığını, ancak konuyu mercek altına alacaklarını dile getirdi.

Pasaport ve doğum sertifikası gibi resmi belgelere erişimi sağlayan Absher’in Suudi erkeklere isim ve pasaport numarasıyla kendilerine bağlı kişilerin listesini oluşturabildiği Insider sitesi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Bu ifşaatın ardından insan hakları örgütleri, uygulamaya mağazalarında yer verdikleri nedeniyle Apple’a ve Google’a sert eleştiriler yöneltmişti. Uluslararası Af Örgütü, The Washington Post‘a yaptığı açıklamada uygulamanın rahatsız edici bir ayrımcılığı gözler önüne serdiği belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü de hem Apple’a hem de Google’a uygulamayı inceleme çağrısında bulundu.

ABD’nin Oregon eyaletinin Demokrat Partili senatörü Ron Wyden ise Apple CEO’su Tim Cook ve Google CEO’su Sundar Pichai’ye bir mektup göndererek Absher’in App Store ve Google Play Store’dan tamamen kaldırılmasını talep etti.

Suudi Arabistan’ın vesayet sistemine göre, ülkedeki kadınlar erkek vasilerinin izni olmadan seyahat edemiyor. Bu vesayet seyahat özgürlüğünü kısıtlamanın yanı sıra evlilik ve özel bir şirkette çalışma gibi eylemleri de vasinin iznine bağlı kılıyor. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, hem bireysel hem de kurumsal versiyonları bulunan Absher’i 11 milyonu aşkın kişi kullanıyor.

İLGİLİ HABERLER