Teknoloji

Apple tablet pazarının zirvesindeki yerini kaptırmadı

apple tabletApple tablet pazarının zirvesindeki yerini 2017’nin son çeyreğinde de kimseye kaptırmadı. IDC’nin rakamlarına göre, şirket geride kalan yılın son üç aylık döneminde satışlarını yüzde 0.6 oranında artırarak 13.2 milyon iPad sevkiyatı gerçekleştirdi. Apple, bir önceki yılın aynı döneminde 13.1 milyon iPad satmıştı. Cupertino merkezli şirketin pazar payı ise yüzde 26.6 oldu.

Apple’ın ardından ikinci sırada Samsung’un olması beklense de, Amazon bir sürpriz yaparak Samsung’u geçmeyi başardı. Amazon’un ikinci sıraya yükselmesinde yıl sonunda yaptığı fiyat indirimi önemli bir rol oynadı. Şirketin popüler dijital asistanı Alexa’yı tabletlerine entegre etmesinin de oluşan tabloda etkili olduğu söyleniyor. 2016’nın son çeyreğinde 5.2 milyon tablet satan Amazon, 2017’nin son üç aylık döneminde ise 7.7 milyon tablet sattı. Amazon’un tablet pazarındaki payı da yüzde 9.6’dan yüzde 15.6’ya yükseldi.

Samsung’un melez tabletlerinin satışları artsa da, şirketin portföyündeki diğer tabletler için böyle bir artış gerçekleşmedi. Samsung yılın son çeyreğinde 7 milyon tablet sevkiyatı yaptı. Şirketin satışları bir yıl önceye kıyasla yüzde 13 oranında düşerken, Samsung’un toplam pazar payı yüzde 14.1’e geriledi. Samsung’u yüzde 7.1 ile Huawei, yüzde 6.2 ile Lenovo takip etti.

2017’nin son üç ayında toplamda 49.6 milyon tablet sevkiyatı gerçekleştirildi. 2016’nın son üç ayında ise bu rakam 53.8 milyon idi. Tablet pazarı bir önceki yıla göre yüzde 7.9 oranında küçüldü.

Apple tablet çalışmalarında iPad Pro üzerine odaklanmayı sürdürecek

Apple tablet pazarına yönelik çalışmalarında bu yıl da önceliği iPad Pro’ya verecek gibi görünüyor. Şirketin TrueDepth kamera sistemine ve Face ID teknolojisine sahip bir iPad modelini piyasaya çıkarması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER