Teknoloji

Apple T2 yongasıyla ortam dinlemesini engelleyebileceğini belirtiyor

apple t2

Apple‘ın kendi tasarladığı yonga portföyünün en yeni üyelerinden biri olan T2, yeni MacBook Air ve Mac mini‘nin de bileşenleri arasında bulunuyor. Şirket tarafından yayınlanan yeni bir güvenlik belgesi, yonganın neler yapabileceği konusunda da daha net bir fikir edinmeyi sağlıyor. Apple T2 ile dizüstü bilgisayarın mikrofonu üzerinden yapılabilecek ortam dinlemelerinin engellenebileceğini belirtiyor.

T2 yongası, 2017’nin sonlarında iMac Pro ile duyurulmuştu. Apple bu yonga sayesinde parmak izi gibi hassas biyometrik verileri saklamak için güvenli bir yola kavuşmuş ve yerleşik katı hal sürücüsünde şifreleme ve şifre çözme gibi bir imkan yakalamıştı. Kullanıcılara cihazın boot sürecini koruma altına alma fırsatını da veren T2, başka karmaşık güvenlik görevlerini de yerine getirebiliyor. 2018’in ortasında piyasaya sürülen MacBook Pro’lara da yerleştirilen T2, dizüstü bilgisayarın sesli “Hey, Siri” komutlarını algılamasını ve yerini getirmesini de mümkün kılmıştı.

T2’nin bir özelliğinden ise ilk defa Apple’ın yayınladığı son güvenlik belgesinde bahsediliyor. T2 sayesinde MacBook Air’in veya MacBook Pro’nun kapağı kapatıldığında dizüstü bilgisayarın mikrofonu da devredışı bırakılıyor.

Apple tarafından yayınlanan belgede konuyla ilgili şu ifadeler bulunuyor: “Mikrofonun bağlantısının kesilmesi doğrudan donanım üzerinden gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla herhangi bir yazılımın hatta T2 üzerindeki yazılımın bile kapak kapatıldığında mikrofonu aktif hâle getirmesi gibi bir ihtimal bulunmuyor.”

Apple’ın açıklamasında kapak kapatıldığında kameranın görüş açısı da otomatik olarak kapandığı için kamera özelinde benzer bir çözümün geliştirilmediği de belirtiliyor.

Apple T2 ile telekulaklara karşı etkin bir koruma yöntemi sunuyor

Apple T2 ile siber korsanları sonuna kadar durduramayabilir. Ancak şirketin “telekulak” olarak da tanımlanabilecek ortam dinleyicilerine karşı etkin bir koruma yöntemi sunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Gizlilik konusundaki endişelerin arttığı günümüzde bunun rahatlatıcı bir seçenek olduğu rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER