Teknoloji

Apple yepyeni Swift programlama diliyle Objective-C’nin yüklerini atıyor

Apple OS X ve iOS kullanıcılarının ilgisini çekecek birçok yeniliği duyurdu, ancak geliştiricileri ilgilendiren en büyük duyuru yeni programlama dili Swift olmalı.

apple-swift-030614

Şirketin üst düzey yöneticisi Craig Federighi, bu yeni programlama dilini tanıtırken Apple’ın Objective-C “yüküne” sahip olmayan bir dil inşa etmeye çalıştığını söyledi. Objective-C programalam dili NeXt’ten Apple’a miras kalmış, OS X’in ve daha sonra da iOS’in temelini oluşturmuştu. Programcılar kod yazarken programlarının sonuçlarını da gerçek zamanlı olarak görebilecek ve yeni programlama dili Swift buna bağlı olarak Objective-C’den daha hızlı olacak.

Apple’ın iOS 8’in duyurusuyla ilgili olarak hazırladığı basın bülteninde Swift’in iOS ve OS X’e özel, geliştiriciler için mükemmel uygulamalar oluşturmayı her zamankinden daha kolay hâle getiren bir programlama dili olduğu belirtiliyor. Cocoa ve Cocoa Touch için tasarlanan Swift’in derlenen dillerin performans ve verimliliğini popüler komut dizisi oluşturma dillerinin basitliği ve interaktivitesiyle birleştirdiği vurgulanıyor. Apple’a göre Swift, ortak programlama hatalarını tüm kategorilerini eleyerek geliştiricilerin daha güvenli ve güvenlir kod yazmalarını sağlayacak, Objective-C koduyla birlikte var olacak. Böylelikle geliştiriciler Swift’i mevcut uygulamalarına kolaylıkla entegre edebilecek. Xcode Playgrounds Swift kodunun çıktısını anında göstererek Swift kod yazımını mükemmel derecede interaktif hâle getirecek.

Geliştiricilerin uygulamaları üzerinde çalışmalarına devam etmelerini sağlamak amacıyla, Swift kodu C ve Objective-C kodlarıyla aynı uygulama içinde bulunabilecek. Bu yeni programlama dilinin sonuçlarını görmek için biraz daha beklemek gerekiyor, ancak Swift geliştiricilerin uzun zamandan beri bekledikleri bir haberdi ve bugünkü açılış toplantısında onları en çok heyecanlandıran da bu duyuru oldu.

Apple, yeni programlama dili hakkında bilgi almak isteyenler için iBooks Store’da 500 sayfalık bir kitap yayınladı. Bu kitabı Türkiye mağazasından da indirme imkanı bulunuyor. Ayrıca yazılımcılar bugünden itibaren Swift ile çalışmaya başlayabilir, çünkü geliştiricilerin indirebildiği Xcode 6 beta içinde Swift desteği de bulunuyor.

İlgili >> Apple

İLGİLİ HABERLER