Eğlence

Apple’ın müzik telif haklarıyla ilgili önerisi Spotify’ın tepkisini çekebilir

avrupa birligi spotify apple

apple spotifyABD’de müzik lisans bedellerini belirlemek amacıyla kurulan ve üç hakimin bulunduğu “The Copyright Royalty Board” isimli kuruluş, 2018 ve 2022 arasında çevrim içi müzik ve indirme servislerinin yayıncılara ödeyeceği yasal bedel konusunda karar vermeye çalışıyor. The New York Times ve Billboard’da yer alan habere göre, Apple söz konusu bedelin hesaplanması için bir öneride bulundu. Ancak Cupertino merkezli şirketin önerisi, Spotify gibi ücretsiz müzik dinleme imkanı sunan servislerin tepkisini çekecek gibi gözüküyor.

Söz konusu yasal bedel, servisler ve yayıncılar arasında doğrudan bir anlaşma yapılmazsa geçerli oluyor. Taraflar arasındaki görüşmeler de bu bedel ekseninde şekilleniyor.

Yayıncılar ve aralarında Taylor Swift’in de bulunduğu sanatçılar, Spotify’ın ücretsiz abonelik seçeneğinden duydukları rahatsızlığı bir süredir dile getiriyor. Apple Music ise üç aylık bir deneme süresinin ardından sadece ücretli olarak müzik dinleme fırsatını sunuyor. Yayınlanan haberlere göre, Apple’ın teklifinde çevrim içi servislerin şarkı yazarlarına 100 dinleme karşılığında 9.1 cent ödemesi öngörülüyor. Şarkı indirildiği takdirde de aynı miktarın ödenmesi planlanıyor. Apple’ın bu teklifi, mevcut kurulumdan daha basit bir sistem kurulmasını öngörüyor. Mevcut yapıda gelir üzerinden bir yüzde eser sahiplerine aktarılıyor ve sistem çevrim içi müzik servislerinin lehine işliyor.

Apple Spotify ilişkileri bir süredir gergin

Kurula sunulan tek teklif Apple’dan gelmiş değil. Spotify, Google, Pandora ve Amazon gibi şirketler de kendi çözüm önerilerini sundu. Ancak Apple’ın teklifi Cupertino merkezli şirket ile Spotify arasında bir süredir gergin olan ilişkilerin biraz daha bozulmasına neden olma potansiyeli taşıyor.

İLGİLİ HABERLER