Eğlence

Apple plak şirketleriyle Spotify’ın koşullarıyla anlaşmak istiyor

apple music

apple spotifyApple Music ve iTunes’un plak şirketleriyle olan lisans anlaşması ay sonu itibarıyla sona erecek. Taraflar anlaşmanın yenilenmesi için görüşmelerini sürdürüyor. Plak şirketlerine çevrim içi gelirlerinden daha az pay vermek isteyen Apple Spotify ile aynı koşullara sahip bir anlaşma kovalıyor.

Hâli hazırda Apple Music abonelerinden gelen gelirin yüzde 58’i plak şirketlerine aktarılıyor. Spotify ise daha önce yüzde 55 olan gelir paylaşımı oranını yüzde 52’ye çekmişti. Ancak bu değişiklikte Spotify’ın sürekli büyümesinin önemli bir rol oynadığı belirtilmişti.

Apple Spotify ile aynı koşullara sahip bir anlaşmaya imza atabilir

Bloomberg’in haberinde, plak şirketlerinin benzer koşullarda gerçekleştirilecek bir oran düşüşüne sıcak baktığı söyleniyor. Son iki yılda istikrarlı bir büyüme kaydetmesi de bu konuda Apple’ın elini güçlendiriyor. Apple Music’in geçtiğimiz aralık ayında 20 milyon seviyesinde olan abone sayısı, haziran ayında 27 milyona yükselmişti.

Çevrim içi müzik servisleri, son zamanlarda plak şirketlerine bazı tavizler vermişti. Apple Music yöneticisi Jimmy Iovine, plak şirketlerinin talebi doğrultusunda özel albüm sunma politikasından vazgeçebileceklerini belirtmişti. Spotify ise ücretsiz abonelerine sunduğu içeriklerde, telif haklarını doğru ödemek adına, kesintiye gitmişti.

Apple’ın plak şirketleriyle yapacağı anlaşmanın iTunes’u da kapsayacağı belirtiliyor. iTunes hâlâ albüm satışları için önemli bir mecra niteliği taşıyor. Taraflar arasındaki mevcut anlaşmanın koşullarının yeni bir anlaşma imzalanana kadar geçerli olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER