Teknoloji

Apple şirketi şikayet eden çalışanının işine son verdi

apple destek hattı

Apple kıdemli mühendislik programı müdürü Ashley Gjøvik’in işine şirketin gizli bilgilerinin sızdırılmasına yönelik kuralları ihlâl ettiği gerekçesiyle son verdi. Gjøvik, aylardır Apple’daki taciz, izleme ve iş yeri güvenliği ile ilgili iddialar hakkında açıkça paylaşımlar yapıyordu.

Gjøvik, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Mart ayında iş yeri güvenliğine dair endişelerimi dile getirmeye başladığımda anında misilleme ve sindirme çabalarıyla karşı karşıya kaldım. Ardından kendimi böyle bir şeye karşı hazırlamaya başladım. Çocukluktan bu yana sevdiğim bir şirketin çalışanlarına böyle davranması beni hayal kırıklığına uğrattı.”

Gjøvik ilk olarak ofisinin atık bulaşımı riski nedeniyle gözetim altında tutulan bir alanda olmasına dair endişelerini dile getirmişti. Müdüründen ve ekip arkadaşlarının kötü muamelesi ve zorbalığıyla karşı karşıya kaldığını da belirten Gjøvik, bir süre önce de Apple’ın çalışanlarına yönelik gözetim politikalarını eleştiren paylaşımlarda bulunmaya başlamış ve şirketin özel mesajlarını okuduğunu açıklamıştı.

Gjøvik iddialarından bazılarının şirket tarafından incelenmeye başlamasının ardından geçtiğimiz ayın ilk günlerinde idari izne çıkarılmıştı.

Gjovik’in işine son verilmesi süreci ise şu şekilde gelişti: Bir Apple çalışanı Gjøvik’i arayarak hassas fikri mülkiyetle ilgili bir konunun incelendiğini ve bir saat içinde kendisiyle konuşmak istediğini belirtti. Gjøvik ise süreci yazılı olarak yürütmek ve yazışmaları şirketi şikayet ettiği ABD Ulusal Çalışan İlişkileri Kurulu’na (NLRB) iletmek istediğini söyledi. Bu cevabı “sürece katkıda bulunmayı reddetmek” olarak değerlendiren şirket, sahip olunan bilgilerle ilerleneceğini belirterek Gjøvik’in sistem erişimini kesti.

Bundan saatler sonra ise Gjøvik’e e-posta yoluyla Apple’la olan iş akdinin ertesi günden itibaren geçerli olmak üzere sonlandırıldığı bildirildi.

Apple tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Pozitif ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmak bizim için daima çok önemli olmuştur. Tüm endişeleri ciddiye alıyoruz ve bir konu gündeme geldiğinde hemen incelemeye alıyoruz. Bireylerin gizliliğini korumak adına çalışanlarla ilgili konuları kamuoyuna açık şekilde tartışmıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER