Teknoloji

Apple Siri için Türkçe bilen mühendis arıyor

siri-turkce-240614 (800 x 534)

Apple bu ayın başında düzenlenen WWDC 2014’te duyurduğu iOS 8’in mevcut dillere ek olarak 22 yeni dili daha destekleyeceğini açıklamıştı. Bununla birlikte sesle yazdırma, yani Dikte özelliğine Türkçe desteğinin ekleneceği de daha sonra yapılan incelemelerle ortaya çıkmıştı.

Tabii ki, iOS cihaz kullanıcılarının esas beklentisi Siri’nin Türkçeleştirilmesi. İlk olarak iPhone 4S ile birlikte kullanıma sunulan sesli asistan aslında cihaz üzerinde birçok işlevi elleri kullanmadan, sadece konuşarak gerçekleştirmeyi sağlıyor. Ancak Türkçe dil desteğine sahip olmadığı için Siri, şimdiye kadar pek işe yaramadı.

Siri’nin Türkçe’yi öğrenmesine dair talep geçtiğimiz şubat ayında Türkiye’yi ziyaret eden Apple CEO’su Tim Cook’a bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iletilmişti. Geçmişte Türkçe karakterleri de üstünde barındıran sanal klavyenin iOS’e eklenmesi için talepte bulunan ve bunda sonuca ulaşan Abdullah Gül’ün bu sefer de Siri’yle ilgili istekte bulunmasının, Apple’ın sesli asistanının Türkçe’yi öğrenmesi için tetikleyici faktör olabileceğini düşünmüştük.

Görünüşe göre, Apple gerçekten de Siri’ye Türkçe desteğini getirmeyi düşünüyor. Yaklaşık iki hafta önce Apple’ın insan kaynakları sitesinde akıcı Türkçe konuşan Siri Dil Mühendisi pozisyonuna eleman arandığı şeklinde bir ilan çıktı. 11 Haziran tarihinde eklenmiş olan bu ilan hâlâ sitede yer almaya devam ediyor.

Apple’ın iOS 8’i yayınlamasına yaklaşık iki buçuk ay gibi bir süre bulunuyor ve bu süre de Siri’nin Türkçeleştirilmesi için yeterli görünüyor.

İLGİLİ HABERLER