Teknoloji

Apple Siri kayıtlarının kalite amaçlı dinlenmesi işlemini askıya aldı

apple siri

Apple, Siri ses kayıtlarının doğruluk ve kalite kontrolü amacıyla sözleşmeli şirketlerdeki çalışanlar tarafından dinlenmesi işleminin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Hafta başında İngilitere’deki The Guardian yayın organı, daha önce bu programda görev almış bir sözleşmeli çalışanla yaptığı röportajı yayınlamıştı. Çalışan, işinin bir parçası olarak gizli sağlık bilgilerini, uyuşturucu anlaşmalarını veya çiftlerin birbiriyle olan ilişkilerinin kayıtlarını düzenli olarak dinlediğini kaydetmişti.

Apple, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, mükemmel bir Siri deneyimi sunmanın yanı sıra kullanıcı gizliliğini korumayı da garanti ettiklerini kaydetti. “Kapsamlı bir inceleme yaparken, Siri derecelendirme ve ölçeklendirme işlemini küresel çapta askıya alıyoruz. Ek olarak, gelecekteki bir yazılım güncellemesinin bir parçası olarak, kullanıcılar derecelendirmeye katılmayı seçebilecekler.”

Apple, sözleşmeli çalışanların Siri ses kayıtlarını dinlediği programı duraklatmaya ek olarak, bu kayıtların sunucularda saklanmasının da durdurulup durdurulmadığı konusunda bilgi vermedi. Şu anda şirket, iki yıl veya daha uzun süre saklayabileceği bir kopyadaki tanımlayıcı bilgileri çıkarmadan önce, altı ay boyunca kayıt tuttuğunu söylüyor.

Apple’ın amacı Siri kalitesini ve doğruluğunu artırmak

Derecelendirme programının amacı Siri ses tanıma işleminin doğruluğunu iyileştirme ve kazara başlatmaların önüne geçme olarak belirtiliyor. Apple daha önce The Guardian’a yaptığı açıklamada Siri taleplerinin sadece küçük bir diliminin Siri’yi ve dikteyi iyileştirmek için analiz edildiğini kaydetmişti. “Kullanıcı istekleri, kullanıcının Apple Kimliği ile ilişkili değildir. Siri yanıtları güvenli tesislerde analiz edilir ve tüm hakemler Apple?ın katı gizlilik şartlarına uyma yükümlülüğü altındadır.”

Ne var ki, şirketin servis şartnamesi Siri’yle yapılan konuşmaları Apple dışındaki kişilerin dinlediğiyle ilgili durumu net bir şekilde ortaya koymuyordu. Sadece isim, kişiler, dinlenen müzik ve aramaların Apple sunucularına şifrelenmiş protokollerin kullanılarak gönderildiğine dair bir ibare yer alıyor.

Ayrıca Apple şimdiye kadar kullanıcılara Siri’yi tamamen kapatmanın ötesinde herhangi bir seçenek sunmamıştı. Amazon ve Google gibi rakip sesli asistanlar da doğruluğu artırmak için insanların yaptıkları incelemelerden yararlanıyor. Ancak bu servisler söz konusu analiz işlemlerinin kapsamı dışında kalma imkanını kullanıcılara tanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER