Teknoloji

Apple’dan Siri için yeni ses seçenekleri

apple Siri iOS 14 ile yeni bir yüze ve çeviri özelliğine kavuşuyor

Google Asistan ve Amazon Alexa son yıllarda önemli ölçüde gelişirken, Apple’ın dijital asistanı Siri bu yarışta biraz geri kalmıştı. Ancak Cupertino merkezli şirket bu durumu değiştirme konusunda istekli görünüyor. Apple, İngilizce konuşan Siri için iki yeni ses seçeneği sunacak. Buna ek olarak, kadın sesinin varsayılan seçenek olmasından da vazgeçiliyor. Bu iki değişiklik de en son iOS beta sürümünde görülüyor.

Artık yeni bir iPhone veya iPad alanlara Siri’nin sesini seçme imkanı verilecek. İngilizce konuşan Siri’de kadın varsayılan seçenek olmaktan çıkacak. Siri’nin geniş kitlelerce kullanılan ilk dijital asistan olması nedeniyle kadın sesinin varsayılan seçenek olması pek sorgulanmamıştı. Yeni ses seçeneklerinin sadece Siri’yi İngilizce kullanan cihaz sahiplerine sunulduğunu hatırlatmakta fayda var. Siri, aralarında Türkçenin de bulunduğu 21 dilde konuşabiliyor. İngilizce, Fransızca, İspanyolca gibi dillerde farklı bölgesel seçenekler de mevcut.

Apple iki yeni ses seçeneğiyle hem çeşitliliği artırıyor hem de günlük konuşma diline biraz daha yaklaşıyor. Bu sesler Apple’ın kaynak yetenek kayıtlarını kullanıyor. Söz konusu kayıtlar, Apple’ın nöral metinden konuşmaya çeviren motoru tarafından işleniyor. Böylelikle sözlerin kulağa daha organik gelmesi sağlanıyor.

En yeni iOS beta sürümü ile birlikte Apple Rusya, İrlanda ve İtalya’daki Siri seslerini de Neural TTS teknolojisiyle buluşturuyor. Böylelikle bu teknolojiden faydalanan ses sayısı 38’e çıkıyor. Apple’ın verdiği bilgiye göre Siri, her ay 500 milyondan fazla cihazda 25 milyar talep işliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER