Teknoloji

Apple Siri hoparlör ile Amazon Echo’ya rakip çıkarabilir

apple siri

apple siriAmazon’un sanal asistan Alexa ile çalışan Echo hoparlörünün başarısı, teknoloji sektörünün diğer devlerine de ilham vermeye devam ediyor. Google’ın Echo’ya rakip olması amacıyla hazırladığı Alexa geçtiğimiz hafta tanıtılmıştı. The Information’da yer alan habere göre, Apple da benzer bir cihaz üzerinde çalışıyor. Echo’da Alexa’nın üstlendiği görevi, Apple’ın hoparlöründe Siri’nin üstleneceği söyleniyor.

Cupertino merkezli şirketin Siri’yi üçüncü taraf geliştiricilerin erişimine açacağı iddiası da haberde dikkat çeken bir diğer nokta oluyor. Echo’ya rakip olması amacıyla hazırlanacak cihazın daha uzun vadeli bir proje olduğu belirtilirken, Siri’nin üçüncü taraf geliştiricilere açılmasının öncelikli bir hamle niteliği taşıdığı da vurgulanıyor.

Şirketin Siri yazılım geliştirme setiyle ilgili duyuruyu önümüzdeki ay düzenleyeceği WWDC’de yapabileceği belirtiliyor. Yelp gibi bazı uygulamalar şimdiden Siri erişimine sahip olsa da, bu erişim Apple ile yapılan özel anlaşmalar sayesinde hayata geçebiliyor. Yazılım geliştirme setiyse tüm geliştiricilere Apple’ın sesli asistanından faydalanma imkanı sunuyor.

The Information’ın haberinde Apple Siri hoparlör için geliştirme çalışmalarının Echo’nun çıkışından çok daha uzun bir süre önce başladığı belirtiliyor. Hoparlörün Apple’ın HomeKit platformundaki cihazları açıp kapatabileceği ve hali hazırda otomatik botlar tarafından gerçekleştirilen bazı görevleri yerine getirebileceği de şimdiden konuşulanlar arasında yer alıyor.

Üçüncü taraf yazılımcılara da Siri erişiminin sağlanmasıyla birlikte sanal asistanın alarm kurmak veya kısa mesaj göndermek gibi temel Apple özelliklerinden daha fazlasını sunması amaçlanıyor. Apple’ın Siri’yi 2016 içinde Mac bilgisayarlara getirmesi durumunda üçüncü taraf uygulama açılımının daha da değer kazanacağı söylenebilir.

Bulut servislerinin ve yapay zeka tabanlı ürünlerin akıllı ev pazarındaki konumu giderek daha belirgin bir hâl alıyor. Amazon Echo hoparlörü ve dijital asistanı Alexa ile bu dönüşümün öncülüğünü üstleniyor. Google ise geçtiğimiz hafta kendi yapay zeka asistanını ve hoparlörünü duyurarak “Bu yarışta ben de varım” mesajını vermişti. Siri’nin çok sayıda dili desteklemesi, bu yarışta Apple’ın elini güçlendirebilecek önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Amazon Alexa şu an için sadece Amerikan İngilizcesini konuşabiliyor.

Amazon ve Alexa’nın bu denli başarılı olmasında ise Alexa’nın üçüncü taraf uygulamalarla entegre biçimde çalışabilmesi önemli bir rol oynuyor. Böylelikle Amazon Echo hoparlör üzerinden Uber aracı çağırmak veya oyun oynamak gibi eylemleri gerçekleştirmek mümkün oluyor. Google Home için henüz yazılım geliştirme seti duyurusu yapılmasa da, 2016 sona ermeden bu duyurunun gerçekleşebileceği de belirtiliyor.

Apple Siri hoparlörünün başarıya ulaşması için geliştiricilerin Apple tarafından sunulan imkanların üzerine yeni şeyler eklemesi gerekiyor. Siri’nin daha açık ve güçlü hâle gelmesininin Apple’a dijital asistan alanındaki rekabette avantaj sağlayacağını söylemek pek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER