Teknoloji

Apple’dan Siri’yi güçlendirecek yapay zekâ şirketi satın alması

Kazara etkinleştirilen Siri gizlilik konusunda ciddi endişeyi ateşledi apple

Geçen haftanın ortalarında Dark Sky adlı popüler hiper lokal hava durumu uygulamasını satın alan Apple, yine geçen hafta bitmeden başka bir satın alma daha gerçekleştirdi. Bloomberg‘in haberine göre, Voysis adında yeni bir şirket daha satın aldı. Bu satın alınan şirketin yapay zekâ teknolojileri üzerine uzmanlaştığı ve Apple’a Siri’nin doğal dil anlama yeteneklerini geliştirmede yardımcı olacağı söyleniyor.

Bloomberg, İrlandalı bir şirket olan Voysis’in uygulamalardaki dijital asistanları iyileştirmek ve bunların daha gelişmiş istekleri anlamak için çalıştığını kaydetti. “Dublin, İrlanda merkezli Voysis, çevrimiçi alışveriş uygulamalarındaki dijital yardımcıları geliştirmeye odaklandı, böylece yazılım kullanıcılardan gelen sesli komutlara daha doğru yanıt verebilir.” Artık kaldırılan şirket web sitesi, teknolojinin “Yeni bir LED TV’ye ihtiyacım var” ve “Bütçem 1.000 ABD doları” gibi alışveriş ifadelerini işleyerek ürün arama sonuçlarını daraltabileceğini belirtiyordu. Voysis bu yapay zekayı diğer şirketlere kendi uygulamalarına ve ses yardımcılarına dahil etme imkanı veriyordu.

Google Asistan’ın doğal dil tanıma ve işleme konusunda dikkate değer bir liderliği bulunuyor. Apple, Voysis’in satın alınmasıyla birlikte bu alanda önemli bir zemin kazanabilir. Voysis’in sistemi, ilk olarak 2016 yılında Google’ın DeepMind tarafından geliştirilen ve daha insan benzeri bir bilgisayar konuşması oluşturmak için AI tabanlı bir yöntem olan Wavenets’ten yararlanıyor. Voysis kurucu ortağı Peter Cahill 2018 yılında şirketinin sistemini nasıl küçülttüğünü söyledi; AI eğitildikten sonra, yazılım 25 megabayt kadar az bellek kullanıyor, bu da yaklaşık dört Apple Music şarkısıyla aynı boyuta geliyor. Böylelikle, internet bağlantısı olmadan da akıllı telefonlarda çalışmayı çok daha kolay hale getiriyor.

Apple, Bloomberg’in satın alma haberi ile ilgili olarak, diğer tüm satın almalara verdiği cevabı verdi. Şirket, “Apple zaman zaman daha küçük teknoloji şirketleri satın alır ve genellikle amacımızı veya planlarımızı tartışmayız.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER