Teknoloji

Google’ın yapay zekâ şefi Apple’a katıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple siriDaha önce Google’ın arama ve yapay zekâ şefliğini yapan John Giannandrea, Apple’a katılıyor. The New York Times’ta yer alan habere göre, bu transfer Giannandrea’nın Google’daki görevini bırakmasından bir gün sonra gerçekleşti. Üst kademelerdeki yeniden yapılanmanın ardından Google’daki görevinden ayrıldığını açıklayan tecrübeli yönetici, sürpriz bir hamlenin altına imza atmış oldu. Apple Siri’yi geliştirme ve yapay zekâ konusunda rakipleriyle arasındaki farkı kapatmak için Giannandrea’nın tecrübesinden yararlanacak gibi görünüyor.

Otomatik öğrenme konusunda uzman bir isim olan Giannandrea, Google’a 2010’da katılmıştı. Yapay zekâ alanında sıçrama yapma konusunda uzun süredir sıkıntı yaşayan Apple için Giannandrea gibi tecrübeli bir ismin ekibe dahil olması büyük önem taşıyor. Tecrübeli yöneticinin doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’a bağlı olacağı ve “otomatik öğrenme ile yapay zekâ stratejisi şefi” olarak görev yapacağı söyleniyor.

Hem Facebook ve Google, hem de Amazon ve Microsoft gibi şirketler, yapay zekâ konusunda önemli bir güç odağına dönüşmüş durumda. Bu şirketlerin hepsinde yapay zekânın farklı alanları üzerinde yoğunlaşan yüzlerce kişi çalışıyor. Apple dijital asistanı Siri ile yapay zekâ pazarının ilk oyuncularından biri olsa da, yapay zekâ konusunda rakipleri kadar büyük bir sıçrama yapamamıştı.

Apple, 2016’nın aralık ayına kadar çalışanlarına yapay zekâ araştırmalarını kamuya açık olarak yayınlama izni vermemişti. Facebook ve Google’ın yapay zekâ araştırmalarını düzenli olarak paylaşması, araştırmacıların da tercihlerini bu şirketlerden yana kullanmalarına neden olmuştu. Cupertino merkezli şirket, bu durumu düzeltmek için çalışanlarına araştırma yayınlama izni vermişti.

Apple’ın Google, Amazon, Microsoft, Facebook ve IBM tarafından kurulan etik yapay zekâ araştırmaları konsorsiyumuna dahil olması da zaman almıştı. Sektör analistleri, Apple’ın veri toplama ve kullanıcı gizliliği konusundaki yaklaşımları nedeniyle Silikon Vadisi’ndeki rakiplerinin hızına yetişmekte zorlandığına dikkat çekiyor.

Apple Siri ve diğer yapay zekâ girişimlerine ivme kazandırma yolculuğunda Giannandrea’nın tecrübesi ciddi bir katkı sağlayabilir. Giannandrea’nın varlığının Apple’ın başka tecrübeli yapay zekâ araştırmacılarını da kadrosuna katma ve algoritmalarını geliştirme konusunda avantaj sağlayabileceği düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER