Teknoloji

Apple Siri davasında 24.9 milyon dolar karşılığında uzlaştı

apple siri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple siriApple Siri nedeniyle davalık olduğu Dallas merkezli Dynamic Advances ile dört yıldır devam eden hukuk mücadelesini 24.9 milyon dolar karşılığında sonlandırıyor. Dynamic Advances, 2012 yılında açtığı davada Apple’ın Siri ile New York’taki Rensselaer Polytechnic Institute’a ait olan ve kendisi tarafından lisanslanan bir patenti ihlâl ettiğini öne sürmüştü. Davanın duruşma aşamasına geçmesine bir ay kala uzlaşma kararı alan Apple, ilk etapta Dynamic Advances’ın çatı şirketi Marathon Patent Group’a 5 milyon dolar ödeme yapacak. Uzlaşma miktarının kalan kısmının ödemesi ise daha sonra tamamlanacak.

Rensselaer Polytechnic Institute bünyesinde görev yapan bir profesör tarafından geliştirilen patent, “Alışılmadık orta seviye sonuçlar kullanan doğal dil arayüzü” şeklinde tanımlanıyor. Patent, Apple’ın Siri’yi kullanıma sunmasından dört yıl önce, yani 2007’de, yayınlandı. Apple’ın Marathon Patent Group’a patent için yapacağı ilk ödemenin yarıdan fazlasının Rensselaer Polytechnic Institute hesabına yatması bekleniyor.

Ancak uzlaşma bedelinin nihai paylaşımı konusunda Rensselaer Polytechnic Institute ile Marathon Patent Group arasında henüz resmi bir anlaşmaya varılmadığı da gelen haberler arasında yer alıyor.

Yapılan uzlaşma anlaşmasına göre, Apple Siri’yi kullanmaya devam edebilecek ve üç yıl boyunca aynı patent üzerine açılan davalara karşı kendisini koruma altına alacak. Uzun süredir patent şirketlerinin hedefinde olan Apple, bu yılın başlarında FaceTime ve iMessage kaynaklı patent ihlâli iddiasıyla 625.6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Şirket, bu karar için mahkemeye “adil yargılama yapılmadığı” gerekçesiyle itirazını sundu.

İLGİLİ HABERLER