Manşetler

Apple’dan şimdiye kadarki en yüksek gelir ve kâr geldi

a101 iphone

Apple, özellikle yıl sonu alışveriş sezonunu da içeren ilk mali çeyrek yıllık döneminde, rekor kıran üç aylık kazançları duyurma konusundaki eğilimini sürdürdü. 2022 mali yılının birinci çeyreğine dair finans raporu ile, önceki çeyrek yıllık dönemlerinin hepsini geçmeyi başardı. Apple, şirket tarihinin herhangi bir çeyreği için şimdiye kadarki en büyük geliri kaydetti.

Apple, iPhone 13 serisinin satışları ve hizmetler iş kolunda devam eden yükselişin etkisiyle, 118,66 milyar dolarlık gelir ve 1,89 dolarlık hisse başına kazanç olarak verilen Wall Street beklentilerini kolayca geçerek 2,10 dolarlık hisse başına kazançla 123,9 milyar dolar gelir elde etti. Aynı zamanda şirket, 34.6 milyar dolar kâr kaydetti ki, bu da bir rekor niteliğini taşıyor.

iPhone, yıl sonu alışveriş dönemi ve iPhone 13, 13 mini, 13 Pro ve 13 Pro Max’in satışta olduğu ilk tam çeyrek yıllık dönemi olduğu düşünüldüğünde, mükemmel derecede güçlendirilmiş bir satış çeyreğinin keyfini çıkardı. iPhone iş birimi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 9 artarak 71.63 milyar dolar gelir kaydetti.

Apple’ın diğer tüm bölümleri de, satışları yüzde 14 oranında düşen ve arz kısıtlamalarından etkilenen iPad hariç, yıldan yıla yükseldi. Mac yüzde 25, hizmetler yüzde 24 ve giyilebilir cihazlar yüzde 13 artış kaydetti.

2022’nin yeni ürünler açısından Apple için oldukça yoğun biçimde geçmesi bekleniyor. Şirketin en erken önümüzdeki ay gibi kısa bir süre içinde, 5G özellikli yeni bir iPhone SE çıkaracağı söyleniyor. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre, güncellenmiş bir iPad Air ve Mac 2021 MacBook Pro’da piyasaya sürülen M1 Pro çipini çalıştıran bir Mac mini veya iMac gibi yeni bir Mac ürünü yılın ilk yarısında da gelebilir. Hatta daha dün Bloomberg, Apple’ın yakında iPhone sahiplerinin herhangi bir ek donanıma ihtiyaç duymadan temassız ödemeleri kabul etmesine olanak tanıyan Square benzeri bir hizmet başlatabileceğini açıkladı.

2022’ye daha yakından bakıldığında, şirketin kendi işlemcisinden güç alan yeni bir Mac Pro üzerinde çalıştığı da söyleniyor. Geçen yıl piyasaya sürülen üçüncü nesil AirPods kablosuz kulaklıkları takip eden yeni nesil AirPods Pro kulaklıkların da önümüzdeki aylarda, yeniden tasarlanmış bir iPad Pro ile birlikte gelmesi bekleniyor. Ve sonbahar geldiğinde olağan iPhone yenilemesi bekleniyor.

Ancak, şirketin 2015’te çıkardığı Apple Watch’tan bu yana yeni bir kategorideki ilk ana ürünü olacak ve de uzun zamandır beklenen karma gerçeklik başlığı etrafında bir belirsizlik hâkim gibi görünüyor. Son haberler, VR / AR cihazının 2023’e kadar piyasaya çıkmayabileceğini gösteriyor.

Apple, ürün planlarıyle ilgili süreçlerini ilerletirkeni, bir yandan da devam eden tedarik zinciri kriziyle mücadele ediyor. Bir önceki çeyrekte şirket, tedarik zinciri sorunları ve yarı iletken sıkıntısı nedeniyle 6 milyar dolarlık gelir kaybettiğini tahmin etmişti. Özellikle 16 inç ve 14 inç MacBook Pro’ların teslimat süreleri bu sıkıntılardan etkilendi ve birçok özelleştirilmiş yapılandırma için teslim süreleri uzadı.

Apple CEO’su Tim Cook, The Wall Street Journal‘a durumun yakında iyileşmesini beklediğini söyledi. “Ürünlerimizin çoğunda tedarik kısıtlamaları gördük” dedi. “Mart ayında, Aralık çeyreğinde olduğumuzdan daha az [kısıtlı durumda] olacağımızı tahmin ediyoruz.”

Bu arada Apple, perşembe akşamı finans raporunu yayınlamadan önce, iOS, iPadOS ve macOS’un yeni betalarını yayınladı. iOS 15.4, insanların maske takarken Face ID ile iPhone’larının kilidini açmasına izin verirken, uzun zamandır beklenen Evrensel Denetim özelliği de iPadOS 15.4 ve macOS Monterey 12.3 beta sürümleriyle ilk kez görüldü.

İLGİLİ HABERLER