Teknoloji

Apple Avrupa Birliği’nin ardından şimdi de Japonya’nın hedefinde

apple siri

Apple, Avrupa Komisyonu’nun baskısı nedeniyle iOS’i Avrupa Birliği’nde üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmak zorunda kalmıştı. Görünen o ki, diğer ülkeler de Apple’ı benzer tekelci uygulamalar nedeniyle kıskaca alacak. Yeni bir habere göre, bu ülkelerden birisi de Japonya olacak.

Japonya’nın tekelci uygulamalar içinde olan büyük şirketlere yönelik cezaları önemli ölçüde artıracağı söyleniyor. Ülkedeki mevcut yasalar, toplam satış gelirinin yüzde 6’sı oranında bir ceza öngörüyor. Siyasetçiler bu oranın yüzde 20’ye yükseltilmesini planlıyor. Yasalara uyulmaması durumunda ise ceza oranının yüzde 30’a kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Japonya bu değişikliğin sinyalini 2023’ün aralık ayında vermişti. Hatta Apple’ın ve diğer şirketlerin de uygulanan cezaların artırılacağı konusunda uyarıldığı belirtiliyor. Rekabet önleyici uygulamalara karşı sertleşecek gibi görünen Japonya’nın hedefinde özellikle App Store’un olduğu ifade ediliyor.

Tıpkı Avrupa Birliği gibi, Japonya’nın da Apple’ı platformunu üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmaya zorlayacağı belirtiliyor. Alternatif ödeme sistemlerine izin verilmesi de talep edileceği söylenen değişiklikler arasında sayılıyor. Hâlihazırda tüm paralı ve abonelik tabanlı uygulamaların Apple’ın ödeme sistemini kullanması gerekiyor. Bu da şirkete yüzde 30’a varan oranlarda komisyon ödemeyi gerektirebiliyor.

Apple küresel ölçekte politika değişikliğine gidebilir

Japonya’nın ardından başka ülkeler de benzer adımlar atarsa, Apple’ın tüm dünyada bahçesinin etrafındaki duvarları biraz küçültmesi gerekebilir. Zira her pazar için farklı gereksinimleri karşılamaya çalışmak, şirket için daha büyük bir maliyet getirebilir.

İLGİLİ HABERLER