Teknoloji

Apple şifreleme krizinin çözümünü devlet komisyonunda görüyor

apple sifreleme

Apple CEO’su Tim Cook, FBI’a San Bernardino saldırganlarından birine ait iPhone için “arka kapı” açılması talebini geri çekme çağrısında bulundu. Apple şifreleme, gizlilik ve ulusal güvenlik konusundaki tartışmaların çözümü içinse uzmanların bulunduğu bir devlet komisyonu kurulmasını önerdi. Konuya ilişkin pozisyonunu internet sitesinde açtığı bir soru & cevap sayfasında yeniden ortaya koyan Apple, mahkeme kararına direneceğini bir kez daha tekrarladı.

BuzzFeed tarafından yayınlanan bir şirket içi mesajda ise Apple CEO’su Tim Cook, çalışanlara kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Mahkeme kararına karşı çıkmalarındaki temel motivasyonun “Herkesin sivil haklarını tehdit edecek tehlikeli emsallerin oluşmasını önlemek” olduğunu söyleyen Cook, Apple’ın konuyla ilgili olarak ABD Kongresi’nde gerçekleştirilecek oturuma katılmaktan mutluluk duyacağını sözlerine ekledi.

FBI’ın Syed Farook isimli San Bernardino katliamı zanlısına ait iPhone 5c’ye arka kapı açılması talebine karşı direnen Apple, bunun tüm iPhone kullanıcılarının mahremiyetini tehlikeye atacağını savunuyor. Mahkeme kararına uymasının teknik açıdan mümkün olduğunu belirten Apple, karar uydukları takdirde ortaya tamamen devletlerin keyfine göre şekillenen ve mevcut güvenlik önlemlerinin arka plana atılacağı bir işletim sisteminin çıkacağını öne sürüyor.

“Arka kapı” erişiminin iPhone’ları güçlü saldırılar karşısında savunmasız bırakmasından endişe eden Cupertino merkezli şirket, böylelikle devletlerin gelecekte gözetim faaliyetlerinin kapsamını genişletebileceğini belirtti. Apple, güçlü bir aracın kötüye kullanılmayacağının garanti edilemeyeceğini ve aracın yanlış ellere geçmesini önlemek için en iyi çözümün o aracı hiç geliştirmemek olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER