Teknoloji

Apple Shot on iPhone fotoğraf yarışmasına para ödülü koydu

apple shot on iphone fotoğraf yarışması

Apple bu hafta içinde başlattığı Shot on iPhone fotoğraf yarışmasıyla iPhone kullanıcılarını en güzel fotoğraflarını kendisiyle paylaşmaya davet etmişti. Kazanan fotoğraflar dünyanın dört bir yanına yerleştirilecek reklam panolarında veya mağazalarda sergilenecek. Ancak bazı çevreler, Apple’ın fotoğraf yarışmasının kazananlarına herhangi bir finansal ödül vermemesini eleştirmişti. Apple da bunlara karşılık verdiğini gösterdi, yarışmanın şartlarında ve kurallarında birtakım değişiklikler yaptı. Şimdi para ödülü de var.

Teknoloji devi, yarışmanın şartlarına ve kurallarına, seçilen fotoğrafları çekenelere nakit para ödülünün verileceğini ekledi. Şirket, sanatçıların yaptıkları işin karşılığını almalarına sonuna kadar inandığını da vurguladı.

Apple’ın “Shot on iPhone” tanıtım kampanyası 2015’te başladı. Bu kampanya kapsamında iPhone’un kamerasıyla çekilmiş en iyi fotoğrafların öne çıkarılıyor. Önceki yıllarda Apple, Instagram ve Flickr gibi fotoğraf odaklı sosyal paylaşım platformlarını tarıyor, seçtiği fotoğrafları çekenelere doğrudan ulaşarak onların fotoğraflarını kullanmak için izin istiyordu. Bu yıl ise söz konusu çalışma “Shot on iPhone” adıyla bir yarışmaya dönüştürüldü.

Şirket, bu hafta başında yayınladığı duyuruyla insanları iPhone’la çektikleri en iyi fotoğraflarını kendisiyle paylaşmaya çağırmıştı. 7 Şubat’taki son gönderim tarihinden sonra, jüri en iyi on fotoğrafı seçecek ve bunlar iPhone’un küresel pazarlama kampanyasında kullanılacak.

Apple’ın kazanan fotoğrafçılara para ödülü verip vermeyeceğine dair tartışmaların ardından şirket, geçtiğimiz salı günü yayınladığı basın bültenine bu durumu netleştirecek bir paragraf ekledi. Eklenen metin, kazanan fotoğrafçılara çalışmaları için para ödeneceğini söylüyor. Aynı zamanda telif ücretinden de bahsediliyor, ancak daha fazla detaya girilmiyor.

“Apple, sanatçıların çalışmaları karşılığında ekonomik açıdan desteklenmesi gerektiğine inanıyor.” denilen metinde, “Kazanan 10 fotoğrafı çeken fotoğrafçılara, bu tür fotoğrafların reklam panolarında ve diğer Apple pazarlama kanallarında kullanımı için bir lisans ücreti verilecektir.” ibaresi de yer alıyor.

Ayrıca The Verge, iPhone üreticisinin yarışma kurallarının yer aldığı PDF dokümanında da değişiklik yaptığına dikkat çekti. “Ödülün parasal değeri yoktur.” şeklinde çevirebileceğimiz ibare yerine, “kazananlar reklam panolarında ve diğer Apple pazarlama kanallarında kullanım karşılığında lisans ücreti alacaktır.” ifadesi eklendi.

Apple, Shot on iPhone kampanyasında uzun zamandır birlikte çalıştığı reklam ajansı TBWA\Media Arts Lab ile iş birliği yapıyor. Reklam kampanyası şimdiye kadar o kadar başarılı oldu ki, yaratıcılarına sektörel ödül bile kazandırdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER