Eğlence

Apple Shazam için Avrupa Komisyonu’ndan onay aldı

apple shazam
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Avrupa Komisyonu, Shazam’ın Apple’a satışını onayladı. Böylelikle geçtiğimiz aralık ayında duyurulan anlaşmayla ilgili sürecin tamamlanmasının önündeki en önemli engel ortadan kalkmış oldu. Apple Shazam için 400 milyon dolar ödeyeceğini açıklamıştı.

Cupertino merkezli şirket tarafından o dönemde yapılan açıklamada, müzik keşif şirketi Shazam ile ilgili heyecan verici planların bulunduğu belirtilmişti. Yola bir “kullandıkça öde” servisi olarak çıkan Shazam, ABD’de cep telefonuyla 2580 numarasını arayan kişilere telefonla dinlettikleri şarkıyla ilgili bilgileri kısa mesaj aracılığıyla gönderiyordu. Akıllı telefonların ortaya çıkışıyla birlikte 2008’de iTunes App Store’da bir uygulamaya dönüşen Shazam, zaman içinde müziğin ötesine geçti. Artık uygulamayla televizyon programlarını, film afişlerini, dergi reklamlarını ve artırılmış gerçeklik içeriklerini tanımak mümkün oluyor.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Apple ve Shazam arasındaki anlaşmanın farklı açılardan incelendiği ve çeşitli sonuçlar üzerinden onaylandığı belirtildi. Apple ve Shazam’ın birbirleriyle rekabet içinde olmadığını belirten Komisyon, iki şirketin birbirini tamamlayıcı servisler sunduğunun altını çizdi. Avrupa Komisyonu, Apple’ın Shazam’ın müşteri listesinden topladığı bilgileri rakiplerinin piyasada iş yapmasını engellemek adına kullanamayacağına da hükmetti.

Avrupa Komisyonu’nun onay için sunduğu bir diğer koşul ise Apple Music’in rakiplerini yakından ilgilendiriyor. Buna göre, Apple Music’in rakipleri satış süreci tamamlandıktan sonra da Shazam’dan bağlantı alabilecek veya Shazam’a bağlantı verebilecek. Shazam’ın veri tabanı özel olarak tanımlanmadığı için rakipler Shazam’ın yanı sıra farklı veri tabanlarına da erişebilecek.

Apple Shazam anlaşmasının Avrupa Komisyonu tarafından incelenmesine yönelik talep Avusturya, Fransa, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç ve Norveç’ten gelmişti.

İLGİLİ HABERLER