Teknoloji

Apple’ın WWDC açılış toplantısında bahsetmediği sekiz iOS yeniliği

Apple dün akşam WWDC 14 kapsamında düzenlediği etkinlikle mobil işletim sistemi iOS 8’i resmen duyurdu. İşletim sisteminin HealthKit, HomeKit ve genişlitilebilirlik özellikleri etkinlikte kendisine önemli ölçüde yer bulsa da, bazı önemli yeniliklerden sahnede bahsedilmedi. Etkinlikte bahsi geçmeyen özelliklerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

ios-8-030614

Wi-Fi üzerinden telefon görüşmesi

Apple bir süredir Wi-Fi üzerinden sesli ve görüntülü FaceTime görüşmeleri yapma imkanını sunuyordu. Ancak iOS 8 ile birlikte standart telefon görüşmelerini de Wi-Fi üzerinden gerçekleştirmek mümkün olacak. T-Mobile gibi operatörler bir süredir başka akıllı telefonlarda bu özelliği sunsa da, iPhone bu özellikten mahrum bırakılmıştı. T-Mobile iOS 8 ile birlikte bu özelliği iPhone’a da getireceğini doğrularken, özelliğin kullanımı konusunda kararın operatörler tarafından verilmesi bekleniyor.

FaceTime’da arama bekletme

Wi-Fi üzerinden telefon görüşmesi iOS 8’de sesli aramalarla ilgili tek yenilik değil. Yeni platformla birlikte FaceTime üzerinden gerçekleştirilen görüşmeler esnasında başka bir FaceTime araması geldiğinde bu aramayı kabul etmek veya reddetmek mümkün olacak. FaceTime’ı düzenli olarak kullananları fazlasıyla sevindirecek olan bu özellik, sesli FaceTime aramalarını da geleneksel sesli görüşme servislerine daha yakın hâle getiriyor.

Uygulamanın pil tüketimini görme

iOS’in mevcut versiyonlarında kullanıcılar yükledikleri her bir uygulamanın kapladığı depolama alanını ve son şarjdan bu yana cihazın ne kadar süre boyunca kullanıldığını görebiliyor. iOS 8 ile birlikte kullanıcıların görebildikleri arasına her bir uygulamanın pil tüketim oranı da ekleniyor. Android platformunda uzun süredir bulunan bu özellik sayesinde iPhone kullanıcılarının şarjlarını hızlı tüketen uygulamaları tespit etmesi kolaylaşıyor.

Seyahat zamanı bildirimleri

Android kullanıcıları bir yere seyahat etmeleri gerektiği zaman varış noktalarına gitmelerinin ne kadar süreceği konusunda tahmini bir bilgi sahibi. iOS 8 ile birlikte benzer bir özellik iOS cihaz kullanıcılarına da sunuluyor. Bu özelliğin uygulamaya nasıl geçeceğiyse henüz yam olarak bilinmiyor. Apple’ın bu iş için Siri veya Bildirim Merkezi’nden faydalanması olası gözüküyor.

İpuçları uygulaması

Bu konuda iki ayrı ihtimal bulunuyor. Bu ihtimallerden ilki Apple’ın kullanıcılarına işletim sistemiyle ilgili ipuçlarını verdiği ve kısa yolları gösterdiği bir uygulama hazırlamış olması. Diğeriyse standart hesap makinesi uygulamasının yanına bir ipucu uygulamasının eklenmesi. Üçüncü taraf yazılımcılar yıllardır iOS için sağlam ipucu uygulamaları yayınlamış olsa da, Apple tarafından hazırlanan resmi bir uygulamanın Siri nimetlerinden faydalanması mümkün gözüküyor.

Kamerada ayrı odak ve pozlama kontrolleri

Üst seviyedeki iPhone fotoğrafçıları bağımsız odak ve pozlama kontrolü gerçekleştirmek için yıllar boyunca üçüncü taraf uygulamalardan yardım almıştı. iOS 8 ile birlikte bu işlemi doğrudan iOS’in kamera uygulaması aracılığıyla gerçekleştirmek mümkün olacak. Kamera uygulamasına bağımsız odak ve pozlama kontrol özelliğinin gelmesiyle birlikte iPhone ile hızlı biçimde çok daha iyi fotoğraflar elde etmenin önü açılmış olacak.

Arama motoru olarak DuckDuckGo

Safari’nin arama motoru seçeneklerinin sayısını artıran Apple, iOS 8 ile birlikte DuckDuckGo’yu varsayılan arama motoru olarak tercih etme imkanını sunuyor. Özellikle gizlilik konusunda ”anti-Google” olarak bilinen arama motoru, kullanıcılarını reklama yönelik amaçlar için takip etmemesiyle tanınıyor.

Görme engelliler için klavye

iOS 8’in yeniliklerinden birisi de görme engelliler için bir altı nokta klavyesi barındırması. Bu özelliğin nasıl çalışacağı henüz bilinmese de, görme engellilerin hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracağını söylemek yanlış olmaz.

İlgili >> Bradley Chambers (Twitter)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER