Teknoloji

Apple sanal klavyeyi daha gerçekçi yapmanın yolunu arıyor

apple patent ipad klavye

Dokunmatik ekran klavyelerinin, diğer bir deyişle sanal klavyelerin günümüzdeki hâline ulaşmasında Apple’ın katkıları büyüktür. Ancak şirket bu çalışmaları daha da ileri götürmenin niyetini taşıyor gibi görünüyor. Şirketin ortaya çıkan bir patent başvurusu, ekrana yazıldığında sanki fiziksel bir klavyeye yazıyormuş hissini vermeyi amaçlayan bir sistemi gösteriyor.

Şu anda dokunmatik ekranda yazı yazmak fiziksel klavyeye yazı yazmak kadar doğal değil. Bu nedenle özellikle iPad ekranında yazı yazmayı gerçeğe daha yakın hâle getirecek her türlü gelişme kullanıcılar tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

Sonuç olarak, iPhone’un klavyesinde yazı yazmak için gerçek bir klavye hissi aranmayabilir, ancak bir iPad Pro’da bilgisayara yakın bir kullanım daha çok aranan ve amaçlanan bir deneyim oluyor. Bu nedenle Apple’ın patenti daha fazla anlam kazanıyor.

Patently Apple tarafından keşfedilen patent gelecek nesil dokunsal titreşim teknolojisini anlatıyor. Bu teknoloji Statik Düzende Elektrostatik Titreşim Elektrotları olarak adlandırılabilir. Farklı seviyelerde gerilimlerin uygulanması sayesinde cihazda yazı yazma hissi daha farklı hâle getirilebiliyor.

Site, bu tarz çalışmalar sayesinde gelecekte dokunmatik ekran klavyelerinin gerçek klavye hissini daha fazla verebileceğini söylüyor. Böylelikle kullanıcılar tuşlara bakmak zorunda kalmadan dokunmatik ekran klavyesinde de yazı yazma şansını elde edecekler.

Apple dokunsal titreşimli geri bildirim teknolojilerine çok yabancı sayılmaz. iPhone 7 ve iPhone 8’de yer alan Ana ekran düğmesi normalde fiziksel bir düğme değil. Titreşim motoru sayesinde kullanıcılara bir düğme hissi veriliyor. 2015 yılından beri kullanılan ve ilk kez MacBook’larda gördüğümüz Force Touch teknolojisi de dokunsal titreşimden yararlanıyor.

Bu arada Apple, iOS 13 ile birlikte kullanıcı arayüzünde dokunsal titreşim motorunu daha fazla kullanmaya başladı. Böylelikle iPhone veya iPad kullanıcıları hızlı aksiyon menülerini görüntüleme, ön izleme gibi işlemleri de rahat ve kolay öğrenilir biçimde gerçekleştirebiliyor.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER