Manşetler

Apple Samsung’un ikonlarını kopyaladığına dair iddiasının kanıtlarını mahkemede sergiledi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ile Samsung arasında ABD’de sürmekte olan davanın dünkü duruşmasında Apple tarafı Samsung’un mobil cihazlarında kendi mobil cihazlarına ait olan ikonların kopyalandığı iddiasını destekleyecek bir sunum yaptı. Yazının ilerleyen bölümünde bulacağınız sunum sayfalarında Apple ile Samsung’un mobil cihazlarında yer alan telefon, müzik çalar, not defteri, ayarlar gibi uygulamaların ikonları karşılaştırılıyor.

Birinci nesil iPhone’dan beri varlığını koruyan Telefon uygulamasında yeşil rengin ağırlığı dikkat çekiyor. Bununla birlikte yeşilin farklı tonları kullanılarak uygulama görsel açıdan biraz daha canlı hâle getirilmiş. Telefon ahizesi ise sağ üst köşeye bakacak şekilde eğimlendirilmiş. Samsung’un farklı cihazlarında da yeşil renkli Telefon ikonunun farklı renk tonlarında ve yine telefon ahizesi sağ üst köşeye bakacak şekilde tasarlandığını görüyoruz.

Apple’ın tescilini aldığı iTunes markası bir nota ve onun hemen arkasında yer alan CD’den oluşan logoyu da içeriyor. Ancak Apple’ın iOS cihazlarında gördüğümüz iTunes logosu genellikle bir daire içinde nota görüntüsünü barındırıyor. Yine de Apple, Samsung’un farklı telefonlarında kullanılan müzik uygulaması ikonunun kendi logosundan esinlendiğini düşünüyor.

iOS içinde yer alan Ayarlar uygulamasının ikonunda bir büyük dişli ve onun altına konumlanmış iki küçük dişlinin belli kısımları dikkat çekiyor. Samsung’un farklı cihazlarında da yine dişli çark barındıran Ayarlar ikonlarının kullanıldığını görüyoruz. Mavi renk ağırlıkta olmakla birlikte bazı cihazlarda siyah renkli arka planın daha baskın olduğu görülüyor.

Apple bu ikonda da Samsung’un kendisini kopyaladığını düşünüyor, ancak Android 1.6 Donut’un ikonlarına bakıldığında da benzer bir Ayarlar ikonunun bulunduğu görülüyor. Yani Samsung Apple’dan esinlenmek yerine Google’ın Android ile sunduğu ikon kümesinden de esinlenmiş olabilir.

iOS ve Samsung cihazlarındaki not uygulamalarına bakıldığında birbirine yakın renklerin kullanıldığı görülüyor. Apple’ın ikonunda sarı ve kahverengi renkler kullanılmış. Samsung’un ikonlarında ise sarı ve kahverenginin yanı sıra kiremit rengi tonların da kullanıldığını görüyoruz.

Apple’ın kanıt olarak sunduğu bir başka ikon da Fotoğraflar uygulamasının ikonu. Apple’ın ikonunda bir ayçiçeği ve onun arkasındaki bulutlu mavi gökyüzü fonu dikkat çekiyor. Samsung’un farklı cihazlarında yer alan Galeri uygılaması ikonlarında da çiçek fotoğraflarının kullanıldığını görüyoruz. Bununla birlikte Samsung’un ikonlarında bir oynat işareti de yer alıyor.

Son olarak Adres Defteri ikonu da Apple’ın iddiasını destekleyecek kanıtlar arasında yer alıyor. iOS uygulamasının Adres Defteri ikonunda kahverengi renkler ağırlıkta. Karşımızda fihrist görünümünde bir ikon ve bunun ortasına kazınmış bir insan figürü bulunuyor. Samsung’un ikolarına baktığımızda turuncu renkler ağırlıkta. Yine telli defter görünümü mevcut, ancak sağ kenarda harf indeksinin yer almadığını görüyoruz. Apple’ınkinde olduğu gibi Samsung’un ikonlarında da bir insan figürü bulunuyor.

İki cihazın ikonları arasında gerçekten büyük benzerlikler var, ancak bunlar Samsung’un Apple’ı bilerek kopyaladığı şeklinde yargıya varılması için yeterli değil. Jüri de tek başına bu kanıtlara bakarak karar vermeyecektir, ancak belirli bir kanaatin oluşmasında bunlar dikkatli bir şekilde değerlendirilecektir. Bakalım Apple ile Samsung arasındaki davada daha ne ilginç deliller ve ayrıntılar kamuoyuna yansıyacak.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER