Teknoloji

Apple Samsung’u 3G standardını manipüle etmekle suçluyor

Apple, Samsung’u açık telekomünikasyon standartlarını manipüle etmekle suçladı. Almanya’da görülen patent davası kapsamında bugünkü duruşmada savunma yapan Apple tarafı Samsung’un 3G standardını tasarladığını, bu nedenle standardın içinde Güney Koreli şirketin patentli teknolojilerinin de gizlice yer aldığını, şirketin bu yolla rakiplerden telif ücreti talep etmekte olduğunu, bu ücretlerin haddinden fazla miktarı bulduğunu iddia etti.

Aslında Apple Samsung’un 3G standardına gerçek katkısının hata düzeltmekten başka birşey olmadığını ısrar ediyor. Ancak Güney Koreli şirketin bu patent durumunu içinde bulunduğu pazar koşullarından dolayı seçici bir şekilde ele aldığını öne sürüyor. Bu arada, Samsung 2010 yılında Apple’dan teknolojilerini lisanslamasını talep etmiş, Cupertino merkezli şirketin hukuk ekibinin iddiasına göre, o zamandan beri de Apple’ın Samsung’un bellek ve diğer bileşenler açısından büyük bir müşterisi olması nedeniyle sessiz kalmış.

Ancak Apple’ın şimdi aşırı derecede proaktif davranması ve Samsung’un ürünlerine yönelik engelleme taleplerinde bulunması nedeniyle Güney Koreli şirket de kendi patentlerinden doğan haklarını korumak üzere harekete geçti. Bu arada Samsung’un Qualcomm ile olan lisans anlaşmasında Apple ile işi dışarıda bırakacak şekilde değişiklik yaptığı ileri sürülüyor. Hatırlatacak olursak, Qualcomm’un CDMA yongaları Apple’ın CDMA destekli iPhone 4’lerinde yer alıyor.

Apple’ın avukatları, Samsung’un Apple’ın 3G cihazlarına yönelik engelleme talebinin zamansız olacağını, çünkü pazarlıkların hâla devam ettiğini belirtiyor. Belki de Apple bir teklifte bulundu, ancak Samsung bunu acımasızca olarak nitelendirilen telif hakları uğruna reddetti.

Apple Alman mahkemesine Samsung’un ETSI’ye zarar vermeye yönelik bir niyeti olup olmadığı konusunda görüşünü belirtmesi için bir uzmanın dinlenmesi yönünde izin talebi de iletti, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Cupertino ETSI’nin Samsung’u 3G standardizasyonu yerleşmeden önce elinde tuttuğu patentleri ifşa etmemesi nedeniyle cezalandırmasını istiyor. Samsung’un herhangi bir karar verilmeden önce kendini savunma hakkı bulunuyor. Bakalım, Güney Koreli şirket Apple’ın iddialarına ne cevap verecek.

İlgili – SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER