Teknoloji

Apple Samsung yüzünden 2 milyon eksik iPhone ve iPad sattığını iddia etti

Apple ile Samsung arasındaki hukuk savaşının dünyanın dört bir yanında devam ederken, bu davaların kuşkusuz en ilginç ayağını ABD’de görülen dava oluşturuyor. Davacı taraf olan Apple, bir finans uzmanına söz vererek ifadesini sonlandırdı. Mahkemede söz alan finans uzmanı Terry Musika, Samsung’un gerçekleştirdiği iddia edilen ihlal yüzünden Apple’ın iki milyon eksik iPhone ve iPad sattığını dile getirdi. Musika jüriye Apple patentlerini ihlal ettiği iddia edilen Samsung cihazlarının ABD’deki satış rakamlarını ve Samsung’un bu cihazlardan elde ettiği geliri gösteren belgeleri sundu. Jüriye sunulan belgelerdeki rakamın Apple tarafından talep edilecek tazminat miktarı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Musika’nın analizinde üç farklı nokta üzerine yoğunlaştığı görüldü. Bu noktalar Samsung’un ihlal gerçekleştirdiği iddia edilen cihazlardan elde ettiği kâr miktarı, ihlal edildiği iddia edilen patentlerden alınabilecek olası patent ücreti ve iddia edilen ihlalden ötürü Apple’ın kayıp kâr miktarı. Tüketici talebini ve diğer cihazların pazardaki varlığını bir gösterge olarak alan Musika, Apple’ın söz konusu ihlaller nedeniyle 2 milyon az mobil cihaz sattığını ve 488.8 milyon dolar zarar elde ettiğini öne sürdü.

Samsung’un söz konusu cihazların satışından elde ettiği gelirin 8.16 milyar dolar, kârın ise 2.24 milyar dolar olduğu yine Musika tarafından ifade edildi. Samsung’un ihlal ettiği iddia edilen patentler için telif ücreti ise 21.24 milyon dolar olarak belirlendi. Bu üç kalem toplandığı zaman Apple’ın 2.5 ila 2.7 milyar dolar arası bir tazminat talebinde bulunması bekleniyor. Musika’nın bu sunumunun ardından söz alan Samsung avukatı Bill Price ise beklenildiği üzere sunumu eleştirdi. Price, Musika’nın sunumdaki verileri toplamak için kullandığı metodları eleştirmenin yanı sıra Apple’ın yeterince iPhone 4S üretimi gerçekleştiremediğini ve bunun da satışları etkiledğini öne sürdü. İki şirket arasındaki bu heyecanlı mücadelenin önümüzdeki aşamalarında neler olacağı birçok kişi tarafından merakla bekleniyor.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER