Teknoloji

Apple Samsung’dan tasarım kopyalama iddiasıyla 180 milyon dolar talep ediyor

apple samsung

Apple ve Samsung arasındaki patent anlaşmazlığı yıllardır devam ediyor. Cupertino merkezli şirketin Güney Koreli rakibinden 180 milyon dolar ek tazminat talebinde bulunması, anlaşmazlığa yeni bir boyut kazandıracak gibi gözüküyor.

Samsung bundan üç hafta önce 2012’de alınan ilk karar doğrultusunda 548 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmiş olsa da, Apple 2012’den sonra piyasaya çıkan beş telefonda da kendisine ait tasarım patentlerinin ihlâl edildiğini öne sürerek Güney Koreli şirketten ekstra olarak 180 milyon dolar istiyor.

Apple, talebini hafta içinde ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir bölge mahkemesine iletti. Şirketin hangi Samsung cihazları nedeniyle ek tazminat talebinde bulunduğu ise ilgili belgelerin büyük kısmının üstünde gizlilik kararı olması nedeniyle bilinmiyor. Apple’ın açtığı davayı fark eden ilk isim ise patent mücadeleleri konusunda uzmanlaşan Florian Mueller oldu.

Apple Samsung ile arasındaki patent davasının başladığı 2011’de 2.5 milyar dolar tazminat talebinde bulunmuştu. Ancak 2012’de verilen kararda tazminat bedeli 1 milyarın biraz altında bir rakam olarak belirlenmişti. Bir temyiz mahkemesinin geçtiğimiz mayıs aldığı “Apple’ın iPhone tasarımını yasal olarak tescil altına alamaz.” kararı ise tazminat miktarını 548 milyon dolara çekmiş ve Samsung bu bedeli 14 Aralıkta Apple’a ödemişti. İki şirket, geçtiğimiz yıl ABD dışındaki patent davalarından vazgeçmek için anlaşmış olsa da, ABD’de farklı mahkemelerde pek çok itiraz başvurusunun bulunması işleri daha karışık hâle getiriyor.

Taraflar arasında para transferi başlamış olsa da, patent anlaşmazlığının daha çekişmeli bir döneme girmiş olması muhtemel gözüküyor. 2012’de alınan kararın yanlış olduğuna inanan Samsung, itirazını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımış durumda. Mahkeme davayı değerlendirmeye aldığı takdirde, gelecekte açılacak tüm patent davalarını etkileyebilecek bir karara varılması ihtimaller arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER