Teknoloji

Apple Samsung’dan sürükleyerek açma patenti için 120 milyon dolar alacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple samsung patentApple ve Samsung arasında uzun yıllardır devam eden davalardan biri sonunda karara bağlandı. ABD Yüksek Mahkemesi, “sürükleyerek açma” patentinin ihlâline ilişkin davada karara yönelik itirazı değerlendirmeyeceğini açıkladı. Söz konusu davada 2014’te açıklanan karara göre, Apple Samsung’dan 120 milyon dolar almaya hak kazanmıştı. Karara dair itirazlar o tarihten bu yana farklı mahkemelerde değerlendiriliyordu.

Davanın merkezinde Apple’ın meşhur “sürükleyerek açma” patenti bulunuyordu. Telefona girilen bilgileri otomatik olarak tıklanabilir bir bağlantıya dönüştüren hızlı bağlantılar yazılımının patenti de davanın parçasıydı. Mahkemenin ilk olarak Samsung’un her iki patenti de ihlâl ettiğine karar vermişti. Aradan 1 yıl geçmeden itirazı değerlendiren mahkeme de bu kararı tekrarlamıştı. Samsung son çare olarak Yüksek Mahkeme nezdinde karara itiraz girişiminde bulunmuştu.

Karar, Samsung cephesinde doğal olarak memnuniyetle karşılanmadı. Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Mahkemenin yeniliği destekleyecek ve kötüye kullanımı engelleyecek adil standartların yerleştirilmesine yönelik argümanımızı dinlemesi gerektiği, pek çok kişi tarafından desteklenmişti. Yüksek mahkeme, bu kararıyla Apple’ın geçersiz bir patentten haksız kâr etmesine izin vermiştir.”

Apple cephesinden şimdilik konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değil.

Apple Samsung kavgası hâlâ devam ediyor

Apple Samsung ile mahkeme koridorlarında karşılaşmaya devam edecek. İki taraf arasındaki anlaşmazlıklardan henüz sadece biri halledilmiş durumda. Apple ve Samsung arasındaki en büyük dava olan 1 milyar dolarlık dava hâlâ sürüyor. Söz konusu davada tazminat miktarı son olarak 400 milyon dolara indirilmişti. Bu davanın yeni duruşmaları önümüzdeki mayıs ayında başlayacak.

İLGİLİ HABERLER