Teknoloji

Apple-Samsung patent savaşının ABD ayağında duruşma öncesinde ilginç gelişmeler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ile Samsung arasındaki patent anlaşmazlığının ABD ayağında önemli gelişmeler yaşanıyor. Jüri duruşması yaklaşırken her iki taraf dün mahkeme tarafından organize edilmiş bir arabuluculuk görüşmesinde bir araya geldi. İki şirketin de birbirlerinin elindeki patentlerin değeri konusunda anlaşma sağlayamadığı, bu nedenle duruşmalar başlamadan önce bir anlaşmaya varılmasının zor olduğu söylendi. Açıkça görülüyor ki, Samsung’un standartlar açısından önemli olduğu öne sürülen patentleri çekişmelerin odak noktasını oluşturuyor, Apple Samsung’un yaptıklarının buna değmediğine inanıyor.

Bu gelişmenin sonrasında gelen başka bir haber ise her iki şirketin hukuk ekiplerinin bazı karşılıklı iddiaları düşürdüğünü işaret ediyor. ABD Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesine gönderilen bir belgeye göre Apple Nexus S, Samsung Acclaim ve Sidekick gibi ABD’de satılmakta olan Samsung cihazlarıyla ilgili her türlüm iddiasını düşürecek. Samsung da 6928604 numaralı ABD patentiyle ilgili olarak dile getirdiği iddiaları düşürecek. Söz konsu patent CDMA tabanlı iletişim sistemlerinde verinin kodlanması ve çözülmesine odaklanıyordu.

Bu son adımla birlikte davanın hakimi Lucy Koh’un, her iki şirkete ön duruşmalar öncesinde talep ettiği haklarındaki iddiaları daraltmaları tavsiyesi yerine getirilmiş oldu. Aslında bu son adımın öncesinde, temmuz ayı başında, her iki şirket tarafından ek bir adım daha atılmış ve yine bazı iddialar karşılıklı düşürülmüştü. Hakim Koh her iki tarafa da kendi gerekçelerini savunmaları için sadece 25 saatlik bir süre verecek. Son durumda duruşmanın hızlı geçeceği düşünülmemeli, çünkü bu durumda bile ortada farklı cihazları kapsayan birçok patent anlaşmazlığı bulunuyor. Mahkemenin davaya dört haftalık bir süre ayırdığı belirtiliyor. Duruşma 30 Temmuz tarihinde başlayacak.

Öte yandan her iki şirket arasında benzer gerekçelerle Avustralya’da görülmekte olan patent duruşması da başladı. Bu duruşmada Samsung Apple’ın Samsung’a ait 3G patentlerini lisanslama konusunda pazarlığa yanaşmadığını öne sürdü, Apple da doğal olarak bu iddiayı reddetti. Bildiğiniz gibi Apple CEO’su Tim Cook, Samsung Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Choi Gee-sung ve mobil şefi Shin Jong-Kyun uzlaşma için masaya oturmuş, ancak bu görüşmelerden sonuç alınamamıştı. Yine de uzlaşma kapılarının açık olduğu, belki bunun uzun vadeli bir seçenek olarak masada bulunabileceği söyleniyor. Ancak kısa vadede, duruşma devam ettikçe patentler hakkında bayağı bir şey yazılıp çizilecek gibi görünüyor.

İlgili >> Reuters, MacWorld, Apple ve Samsung açıklaması [PDF]

İLGİLİ HABERLER