Teknoloji

Apple Samsung’a 4.3 milyar dolarlık OLED ekran siparişi verdi

apple samsungApple Samsung ile rakip olsa da, ticari ilişkisini de sürdürüyor. Güney Koreli elektronik devine işlemci ürettiren Apple’ın yeni iPhone’da kullanacağı OLED panelleri de öncelikli olarak Samsung’dan tedarik etmesi bekleniyor. Tarafların geçtiğimiz yılın nisan ayı itibarıyla 100 milyon OLED panel tedariği için üç yıllık bir anlaşmaya vardığı iddiası da daha önce gündeme gelmişti.

Cupertino merkezli şirket, OLED ekranlı iPhone’un 70 milyonun üzerinde bir satış rakamına ulaşmasını bekliyor. Apple’ın bu doğrultuda Samsung’a verdiği ilk siparişi biraz daha büyüttüğü ve ekstra olarak 60 milyon panel daha istediği öne sürülüyor. Bu taleple birlikte taraflar arasındaki anlaşmanın bedelinin ise 4.3 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

Apple’ın Samsung’a sipariş ettiği panellerin tanesi 71 dolara geliyor. Hâli hazırda iPhone 7 modellerinde kullanılan ekranın Apple’a maliyeti ise 40 dolar seviyesinde. Bu artış, Apple’ın 10. yıl özel iPhone’unun ABD’de 1000 doların üzerinde bir fiyatla satılabileceğine dair iddiaları da kuvvetlendiriyor.

Apple Samsung dışında başka tedarikçilerden de OLED panel alabilir

Apple’ın Samsung dışında başka tedarikçilerden de OLED panel alması muhtemel görünüyor. Apple’ın üretim ortaklarından Qualcomm’un sahibi olduğu Sharp, bu konuda akıllara gelen ilk seçenek oluyor. Ancak Cupertino merkezli şirket, en azından başlangıç aşamasında sadece Samsung ile birlikte çalışacak gibi görünüyor. Samsung’un da Apple’ın talebini karşılamak adına OLED üretim tesislerinde kapasiteyi iyiden iyiye artırdığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER