Manşetler

Apple Samsung Galaxy Nexus’un ABD satışına ihtiyati tedbir kararı çıkarttı

galaxy-nexus-inceleme-00045

Apple ile Samsung arasında sürmekte olan hukuk savaşında son halka Apple’ın Samsung Galaxy Nexus’un ABD’deki satışına ihtiyati tedbir kararı çıkarması oldu. Cupertino şirketinin bu kararı sağlaması için 96 milyon dolarlık ödeme yapması gerekiyor. Karar Apple’ın Samsung Galaxy Tab 10.1 için ABD mahkemesinde başka bir ihtiyati tedbir kararı aldırmasının hemen sonrasında geldi.

Tablet kararını veren hakim Lucy Koh aynı zamanda Galaxy Nexus için ihtiyati tedbir kararını veren kişi. Apple’ın Galaxy Tab 10.1’in ihtiyati tedbirini uygulatması için 2.6 milyon dolar ödemesi yeterli kılınmıştı, ne de olsa söz konusu tablet uzunca zamandır piyasadaydı ve satış potansiyeli düşmüştü. Buna karşılık Galaxy Nexus yeni bir telefon sayılır, bu nedenle Nexus telefonu için istenen ücret de fazlasıyla yüksek oluyor.

Hakim Lucy Koh’un belirttiğine göre Apple, uzun vadede pazar payı kaybı ve aşağı yönlü satışların kaybı gibi nedenlerden dolayı Samsung ve Galaxy Nexus’un tamir edilemez zararlara yol açabileceği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Davaya konu olan patent 604 kuyruk numarasını taşıyor ve Siri tarzı hızlı arama işlevleriyle ilgili. Söz konusu patent kullanıcı tarafından girilen tanımlayıcılar karşılığında sezgisel algoritmaları kullanarak çalışan sistemi tanımlıyor. FOSS Patents’in söylediğine göre ihtiyati tedbir kararı sadece 604 patenti temel alınarak verilmiş olsa da, Apple Hakim Koh’u diğer üç patentin de Samsung tarafından izinsiz kullanıldığı konusunda ikna etmeyi başarmış.

Samsung bu kararı tabii ki temyize götürecek. Buna karşılık Apple da kararın bir an önce hayata geçmesi için gerekli olan kefaleti vakit geçirmeden yatıracaktır.

Samsung Galaxy Nexus Google markasını taşıyan bir cihaz ve üstelik Google da hafta içinde düzenlediği Google I/O etkinliğinde bu cihazın ABD satış fiyatında indirime gittiğini, SIM kilitsiz modeli $349’a satmaya başlayacağını duyurmuştu. Samsung Galaxy Nexus birkaç aydır Türkiye’de de satılmakta. Alınan bu ihtiyati tedbir kararının Türkiye’yi ilgilendirmediğini, satışların olduğu gibi devam edeceğini belirtmeden geçmeyelim.

İlgili >> Twitter (FedcourtJunkie), FOSSPatents

İLGİLİ HABERLER