Teknoloji

Apple eski Samsung telefonlarının satışının yasaklanması için açılmış davayı kazandı

apple

Apple ile Samsung arasında uzun zamandır devam eden patent anlaşmazlığında Apple yeni bir zafer kazandı. Ancak bu zafer Samsung’a pek zarar verecek gibi görünmüyor. iPhone üreticisi patentlerini ihlâl eden bazı Samsung telefonlarında değişiklikler yapılmasına yönelik mahkeme kararı elde etti. Ne var ki, ihlâlde bulunduğu kanısına varılan cihazlar çoktan piyasadan kalktığı için bu kararın fiili anlamda bir değeri bulunmuyor.

İki şirket arasındaki anlaşmazlık Galaxy S II ve Galaxy Nexus gibi cihazlarda kullanılan otomatik düzeltme ve kaydırarak kilit açma gibi özelliklere yoğunlaşıyor. Daha eski modeller zaten Samsung tarafından tedarik döngüsünden kaldırılmıştı. Bu hafta içinde ihtiyati tedbir için verilen karar sadece bu ve benzeri cihazları etkiliyor ve Samsung’a yazılım ihlâli yapmayı veya yazılımı izinsiz kullanan cihazları piyasadan kaldırmasını emrediyor.

Samsung, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Amerikan müşteriler tarafından kullanılan ve sevilen amiral gemisi akıllı telefonların ABD’de satışına ve müşteri hizmetleri desteğine devam edileceğini kaydetti. Şirket, ilgili kararın Amerikan müşterileri etkilemeyeceğini de belirtti. Bununla birlikte Apple’ın yargı sistemini kötüye kullanarak gelecek nesillerin müşteri seçimlerini etkileyebilecek kötü bir yasal örnek oluşturduğunu ekledi.

Bloomberg’in de belirttiği gibi, karar Samsung’u kısa vadede etkilemeyebilir. Ancak Apple’a gelecekteki patent anlaşmazlıkları üzerinde pazarlık yürütürken daha güçlü kılabilir. Bu arada hafta içinde aralarında Google ve Facebook’un da bulunduğu çeşitli teknoloji şirketleri anlaşmazlık kapsamında Samsung’un itirazını dinlemek için temyiz mahkemesine başvuruda bulundu.

İLGİLİ HABERLER