Manşetler

Apple Samsung’dan 539 milyon dolar tazminat alacak

apple samsung

apple samsungApple ve Samsung arasında 7 yıldır devam eden patent davasında bir süredir beklenen son karar nihayet açıklandı. Bloomberg’de yer alan habere göre, mahkeme Samsung’un Apple’a 539 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Davada bundan 6 yıl önce verilen ilk kararda Apple Samsung’dan 1 milyar dolar tazminat almaya hak kazanmıştı.

Apple ve Samsung, Samsung’un Apple’a ait tasarım patentlerini ihlâl ettiği gerekçesiyle mahkemede karşı karşıya gelmişti. Oldukça uzun süren dava sürecinin sonunda Samsung’un yuvarlatılmış köşeler, iPhone’un ön panelindeki halka ve iOS ana ekranının uygulama dizilimi gibi konularda Apple’a ait patentleri ihlâl ettiğine karar verdi.

Apple’dan karara ilişkin olarak Bloomberg’e gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Tasarımın değerine yürekten inanıyoruz. Ekiplerimiz müşterileri memnun edecek inovatif ürünler hazırlamak için durmaksızın çalışıyor. Bu dava bizim için daima paradan daha fazla bir anlam ifade etti.”

Mahkeme, Samsung’un Apple’a ödeyeceği tazminat bedelini hesaplarken akıllı telefon satışlarını ve Samsung’un Apple’a ait patentleri ihlâl ettiği bileşenlerin bedelini dikkate aldı.

İki şirket arasında 2011’de başlayan davada sayısız kararlar alınmış ve iki taraf da bu kararlara sürekli olarak itiraz etmişti. Davanın başlangıcında Apple Samsung’dan 2.5 milyar dolar tazminat talep etmiş, ancak 2012’de verilen ilk kararda bu rakam 1 milyar doların biraz altına çekilmişti. 2015’in mayıs ayında yapılan itiraz sonucunda tazminat bedeli 548 milyon dolara çekilmiş, aynı yılın aralık ayında da Samsung Apple’a bu bedeli ödemişti. Taraflar 2014’te ABD dışındaki ülkelerdeki patent ihlâl davalarından vazgeçme konusunda uzlaşmaya varmıştı.

2015’ten bu yana davaya dair itirazlar, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki çeşitli mahkemelerde görülüyor. Samsung itirazlarıyla Apple’a ödemesi gereken tazminat bedelini aşağıya çekmeyi amaçlamıştı. İki taraf arasındaki son davalardan birisi de geçtiğimiz kasım ayında sonuca bağlanmış ve Samsung’un Apple’a “açmak için sürükle” patenti nedeniyle 120 milyon dolar ödemesi gerektiğine hükmedilmişti.

Apple Samsung arasındaki hukuk mücadelesinde nihai tazminat bedelinin de belirlenmesiyle birlikte son iyice yaklaşmış gibi görünüyor. Ancak 7 yıl boyunca devam eden bir davanın direncinin yüksek olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER