Teknoloji

Apple Safari bağlantılarını etkileyen iOS açığını kapatıyor

apple safari

iOS 9.3’ün yayınlanması, Apple’ın mobil işletim sisteminde Safari ve diğer uygulamalardaki bağlantıların çalışmasını engelleyen bir açığı da tetikledi. 9to5Mac’te yer alan habere göre, Apple söz konusu hatanın düzeltilmesi ve ilgili açığın kapatılması için çalışmalara başladı. Şirketten yapılan açıklamada, durumdan haberdar olunduğu ve yakında bir yazılım güncellemesi aracılığıyla söz konusu açığın kapatılacağı belirtildi.

Söz konusu açık, maruz kalan kullanıcılar için sinir bozucu olsa da, Apple’ın tüm kullanıcı tabanı içinde oldukça küçük bir gruba ulaşıyor. Açığın varlığı iOS 9.3 ile birlikte ortaya çıksa da, eski iOS sürümlerini kullananların da söz konusu açıktan etkilendiği belirtiliyor.

Apple Safari internet tarayıcısı ve diğer uygulamaları etkileyen açığın Evrensel Bağlantılar’dan kaynaklandığı düşünülüyor. iOS 9 ile birlikte ortaya çıkan Evrensel Bağlantılar, geliştiricilere URL’leri belli uygulamaları yönlendirme imkanını veriyor. (Örneğin, bir Spotify bağlantısına tıkladığınızda içerik Spotify uygulamasında açılıyor.)

Booking.com gibi bazı üçüncü taraf uygulamaların da Safari ile aynı açıktan muzdarip olduğu düşünülüyor. iOS cihaz sahiplerinin açıktan kurtulmak için uygulayabileceği bir-iki çözüm yolu bulunuyor. Cihazı yeniden başlatmak ve Javascript’i kapatmak, uygulanabilecek geçici çözümler olsa da, tamamen kurtuluş için Apple’ın gerekli yazılım güncellemesini yayınlaması bekleniyor.

iOS 9.3 güncellemesi, geçtiğimiz hafta yayınlanmış ve kullanıcılara karanlık ortamda ekranın parlaklığını ve canlılığını otomatik olarak ayarlayan Night Shift özelliğini kullanıcılara sunmuş, ayrıca Notlar uygulaması içindeki notların şifrelenebilmesini de mümkün kılmıştı.

İLGİLİ HABERLER