Teknoloji

Apple reklam engelleme uygulaması Peace’i satın alanlara paralarını geri ödüyor

peace-reklam-engelleme-app-store-220915

Apple, popüler reklam engelleme uygulaması Peace’i satın almış herkese paralarını iade etmeye karar verdi. Peace, yapımcısının kararını değiştirmesi nedeniyle geçen hafta içinde App Store’dan kaldırılmıştı. Peace’in yapımcısı, geliştiricisi Marco Arment, reklam engelleme hamlesinin etrafında yapılan etik tartışmalarının neticesinde 13 binden fazla kişi tarafından satın alınmış 3 dolarlık uygulamayı kaldırmaya karar verdi. Paraları da çoktan iade edilmeye başlandı.

Marco Arment kullanıcılara paralarını Apple’dan istemesini, çünkü bunları kendi başına vermesinin mümkün olmadığını söylemişti. Geliştirici Apple’ın kendi adına karar verdiğini ve geri ödemelerin birkaç gün içinde tamamlanacağını kaydetti.

Arment konuyla ilgili olarak kaleme aldığı blog yazısında, her şeye rağmen mutlu olduğunu kastetti. Geliştirici yoğun ilgi gören ve kendisine kazandıran uygulamasını geri çekmesine rağmen, bunu ulvi olduğunu düşündüğü bir amaç uğruna yapmış olması kendisi için bir teselli olmuşa benziyor. Ekran görüntüsünü paylaştığı AppFigures raporuan göre, 19 Eylül Cumartesi günü 10 binden fazla kişi parasının geri ödenmesini talep etti ve geri ödemelerini çoktan aldı. Uygulamayı ne kadar kişinin indirdiği ve kaç müşterinin parasını geri aldığı bilinmiyor. Apple benzer bir geri ödeme yöntemini geçmişte App Store üzerinden gerçekleştirilen dergi abonelikleri için uygulamış, dergi aboneliği için başlangıçta ödeme yapan ancak daha sonra herhangi bir dergi sayısı görmeyen kullanıcılara abonelik bedellerini geri ödemişti.

Arment, gizlilik odaklı tarayıcı eklenti geliştiricisi Ghostery tarafından desteklenen uygulamasının App Store’un ABD şubesinin paralı uygulamalar listesinde bir numaraya yükselişini görmüştü. Yazılım geliştiricisi geçtiğimiz ağustos ayında reklam engellemeye yönelik ilk etik savunmasını yapmış, ancak Peace’i çıkardıktan hemen sonra vicdan krizine neden olmuştu. Arment’e göre reklam engelleyicileri binlerce kişiyle birçok açıdan avantaj sağlamakla birlikte, olumsuz etkilenmeyi haketmeyen birçok kişiyi de incitiyordu. Uygulama hâlâ kullanılabilir, ancak Arment gelecekte bunu güncellemek için planının olmadığını söylüyor, bununla birlikte Apple’ın Peace’i aktif şekilde tutmak için bir adım atıp atmayacağını da bilmiyor.

Peace, Apple’ın iOS 9 ile birlikte getirdiği, üçüncü taraf yazılımlara sayfa yükleme süresini artırma, pil ömrünü iyileştirme ve kullanıcıları reklamcıların izleme yazılımlarının yol açabileceği gizlilik ihlâllerinde koruma amacıyla belirli alan adlarını kara listeye alma izni veren içerik engelleme işlevine dayanan birkaç yeni uygulamadan sadece bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Bu işlevi iPhone’da etkinleştirmek Safari mobil internet tarayıcısındaki bütün reklamların kaldırılmasıyla sonuçlanıyor.

Arment, Peace uygulamasını App Store’dan kaldırsa da, kullanıcılar reklam engelleme işlevinden memnun gibi görünüyor. Peace’in rakip reklam engelleme uygulaması Crystal ABD’nin App Store’unda en başlarda yer alıyor. Purity Blocker da yine listenin tepelerinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER