Teknoloji

Apple farklı coğrafyalarda rekabet karşıtı davalarla uğraşıyor

apple

ABD ve Avrupa’da Apple’ın ödemeler ekosistemine yönelik tartışmalar gittikçe artarken, yerini korumaya çalışan teknoloji devinin rekabet karşıtı davranışlarda bulunduğu iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

2022 Temmuz’unda Iowa merkezli Affinity Kredi Birliği tarafından başlatılan ve Apple’ın iOS kullanıcılarını temassız ödemeler için yalnızca Apple Pay kullanmaya sınırlayarak rekabet karşıtı davranışlarda bulunduğu suçlaması ile gündeme gelen dava, ABD’de yeni bir aşamaya geçiyor. Eylül 2023’te California’nın Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi Yargıcı Jeffrey S. White, Apple Pay’in yaygınlaşma sürecinde keyfi ve abartılı ücretler uyguladığını ve iOS mobil cüzdan pazarında rekabetin yeniliği ve düşük fiyatları teşvik edeceğini ifade ederek davayı ileriye taşıma kararı verdi. Apple’ın iddia edilen ve teşebbüs edilen tekelleşmeyi mahkemeye sunma şeklini de uygun bulduğunu belirten Yargıç White, konu üzerinde durdu.

Öte yandan, Apple bir diğer cephede, Avrupa Birliği’nde hukuki mücadelelerle ve olası bir para cezasıyla karşı karşıya kalma çabasını sürdürüyor. Reuters’ın raporlarına göre, şirket rakiplerine, dokunmatik ve git ödemeler için kullanılan Near-Field Communication (NFC) teknolojisine erişim teklif ediyor. Bu gelişme, Avrupa Komisyonu’nun Mayıs 2022’de başlattığı ve Apple’ın potansiyel rekabet karşıtı Apple Pay uygulamalarına yönelik devam eden soruşturmayı takip ediyor.

Avrupa Komisyonu, Apple’ı 2020’den bu yana soruşturmakta, Komisyon’un İcra Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ise şirketin “Apple cihazları üzerinde rakip mobil cüzdan çözümlerini geliştirmek için gereken anahtar teknolojiye üçüncü partilere erişimi kısıtladığına” dair belirtiler olduğunu belirtmişti.

Apple’ın şimdilik sunduğu bu teklif, karşı karşıya olduğu yüklü cezadan kurtulmak ve davanın çözümüne katkı sağlamak amacını taşısa da, teklifin ilerlemesi garanti değil. Komisyon, teklifi kabul edip etmemeyi belirlemek için muhtemelen önümüzdeki ay veya yakın bir zamanda Apple’ın rakipleri ve müşterileri ile danışmalar yapacak. Avrupa genelinde 2500’den fazla banka Apple Pay kullanıyor.

Apple, sadece ABD’de değil; çeşitli ülkelerde farklı boyutlarda hukuki mücadelelerle karşı karşıya. Teknoloji ve yenilik dünyasında öncü olarak kabul edilen Apple için bu tür davaların yankıları, hem ticari stratejiler hem de rekabet regülasyonları açısından önem taşımakta. Kullanıcılar ve endüstri uzmanları, Apple’ın bu durumdan nasıl bir strateji ile sıyrılacağını ve pazardaki rekabet dinamiklerini nasıl etkileyeceğini dikkatle takip ediyor.

Video: iPhone 15 Pro İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER