Teknoloji

Apple artırılmış ve sanal gerçeklik için realityOS isimli işletim sistemi üstünde çalışıyor

apple realityos

Apple’ın artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojilerine olan ilgisi uzun süredir biliniyor. Bu ilginin somutlaştığını gösteren haberlere de yenileri eklenmeye devam ediyor. MacRumors sitesinin haberine göre, Apple artırılmış ve sanal gerçeklik için realityOS isimli yeni bir işletim sistemi hazırlıyor.

Yeni GitHub açık kaynak kodunda ve AppStore yükleme kayıtlarında “realityOS” ismine rastlamak mümkün oluyor. Geliştiricilere göre, bu ismin AppStore yükleme kayıtlarında görülmesi işletim sisteminin varlığını ve bu işletim sisteminin bir simülatörünün olduğunu gösteriyor.

Apple’ın karma ve artırılmış gerçeklik için bir işletim sistemi hazırladığına dair haberler ilk olarak 2017’de gündeme gelmişti. Bloomberg’den Mark Gurman, “rOS” olarak adlandırdığı işletim sisteminin şirket içinde “Oak” (Çam) kod adıyla anıldığını belirtmişti. Apple’ın işletim sistemlerine verdiği isimleri dikkate alınca “rOS” ve “realityOS” isimlerinin kulağa mantıklı geldiğini de söylemek gerekiyor.

Apple’ın AR/VR başlıklarının geliştirme süreciyle ilgili haberler, uzun yıllardır etrafta dolaşıyor. Cupertino merkezli şirket, VR şirketi VRvana’yı 2017’de satın almıştı. Bu satın alma, Apple’ın VR teknolojisine olan ilgisini göstermişti. Şirketin karma gerçeklik başlığının 2022’de, artırılmış gerçeklik başlığının ise 2023’te tanıtılacağı söyleniyor.

Ancak son dedikodulara göre, aşırı ısınma gibi sorunlar nedeniyle karma gerçeklik başlığının çıkışı 2023’e kalacak. Bu süreçte Apple realityOS platformuyla ilgili daha detaylı bilgilerin gün yüzüne çıkması da sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER