Teknoloji

Apple Qualcomm Snapdragon’da patentlerinin ihlâl edildiğini öne sürüyor

qualcomm

apple qualcommApple ve Qualcomm arasındaki hukuk savaşı, 2017’nin başından bu yana devam ediyor. Ortaya atılan yeni bir suçlama, mücadelede yeni bir virajın dönülebileceğini gösteriyor. Apple Qualcomm Snapdragon serisindeki bazı modellerde kendisine ait patentli teknolojilerin kullanıldığını iddia ediyor.

Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’un işlemcilerinde kendisine ait sekiz pil ömrü patentini ihlâl edildiğini öne sürüyor. Apple özellikle Snapdragon 800 ve Snapdragon 820 modellerinin üzerine vurgu yapıyor. Söz konusu işlemciler Qualcomm’un en yeni modelleri arasında bulunmasalar da, amiral gemisi serinin üyeleri arasında yer alıyor. 2016’nın amiral gemisi telefonlarının pek çoğunun kalbinde Qualcomm Snapdragon 820 bulunuyordu.

Apple’ın patentleri, işlemcinin mümkün olduğunca az güç tüketmesini ve güç tüketiminin hızlı biçimde artırılabilmesini veya azaltılabilmesini sağlayan teknolojileri kapsıyor. Söz konusu iddialar ilk olarak Reuters tarafından gündeme taşındı.

Apple’ın bu patent ihlâli iddiasını ortaya atmasında Qualcomm tarafından kendisi aleyhine yöneltilen suçlamaları boşa çıkarma isteği de rol oynamış gibi görünüyor. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’dan çok daha önce pil ömrü patentleri için başvuru yapmaya başladığını belirtiyor. Apple, rakibini “başkaları tarafından yapılan inovasyonların övgüsünü toplamak için küstah bir çaba göstermek” ile suçluyor. Qualcomm’un Apple ürünlerinde kullanılması muhtemel teknolojileri seçip patentini aldığını iddia eden teknoloji devi, rakibinin bir “patent trolü” gibi davrandığını öne sürdü.

Qualcomm’dan şimdilik konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Apple ise mahkemeye sunduğu dilekçenin üzerine ekleyecek bir şeyin olmadığını belirtti.

Apple Qualcomm ile uğraşan tek teknoloji devi değil

Apple Qualcomm ile dünyanın farklı yerlerinde mücadele ediyor. Cupertino merkezli şirket, bu savaşta Asya cephesini de açmıştı. Qualcomm ise Apple dışında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından açılan davayla da uğraşıyor. Bu davada FTC’ye destek olanlar arasında Intel ve Samsung gibi büyük şirketler de bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER