Teknoloji

Apple Qualcomm’un lisans anlaşmalarının geçersiz olduğunu iddia etti

qualcomm

apple qualcommApple Qualcomm aleyhindeki iddialarında geri adım atacak gibi görünmüyor. İki şirket arasındaki gerginlik, Apple’ın geçtiğimiz ocak ayında Qualcomm’a açtığı dava ile başlamıştı. iPhone üreticisi, Qualcomm’un kendisine ödemesi gereken 1 milyar dolar telif ücretini ödemediğini iddia etmişti.

Bu dava adeta bir çığ başlatmış ve iki şirket tarafından karşılıklı açılan davaları, yine karşılıklı alınan ödeme dondurma kararları izlemişti. İki teknoloji devinin kavgası, arada kalan küçük ölçekli tedarikçileri de etkilemişti.

Apple’ın yeni iddiası, iki şirket arasında suların yakın zamanda durulmasının çok da kolay olmadığını gösteriyor. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’un gelir kalemlerinde önemli bir yer teşkil eden lisans anlaşmalarının geçersiz olduğunu öne sürdü.

Qualcomm’un iş yaptığı müşterilerine önce patent lisans anlaşması imzalattığı, ardından yonga sattığı iddia ediliyor. Bu da Qualcomm’un müşterilerinin hem yongaların bedelini ödediği hem de lisans anlaşması doğrultusunda yongaları taşıyan cihazların satışından Qualcomm’a pay verdiği anlamına geliyor.

Apple, Lexmark ve Qualcomm arasındaki bir davayı iddiasına destek olarak gösterdi. Söz konusu davada Qualcomm’un ya yonga satabileceği ya da lisans anlaşması imzalayabileceği hükmüne varılmıştı.

Apple Qualcomm tarafından üretim ortaklarına açılan davaların durdurulmasını istedi

Qualcomm, iki şirket arasındaki ödeme kavgası sırasında Apple için iPhone üreten şirketleri dava etmişti. Apple, mahkemeden aralarında Foxconn’un da bulunduğu dört şirket aleyhine açılan davaların durdurulmasını istedi. Cupertino merkezli şirket, kavganın sadece kendisi ve Qualcomm arasında kalması gerektiğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER