Teknoloji

Apple Qualcomm – FTC davasına delil sunmakta geciktiği için ceza aldı

qualcomm

apple qualcommApple ve Qualcomm arasındaki ilişkiler 2017’nin başından bu yana oldukça gergin. İki şirket arasındaki hukuk mücadelesi, dünyanın farklı noktalarında devam ediyor. Qualcomm, bir yandan da ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından aleyhine açılan davayla uğraşıyor. Apple da söz konusu davada FTC’nin destekçileri arasında yer alıyor. Ancak Cupertino merkezli şirket burada kendisinden beklenen görevi karşılamakta sıkıntı yaşıyor gibi görünüyor. Apple Qualcomm aleyhindeki kanıtları mahkemeye sunmakta geciktiği için ceza aldı.

FTC ve Apple, Qualcomm’a benzer gerekçelerle dava açmıştı. ABD’nin San Francisco şehrindeki mahkeme, Apple’ı FTC’nin ihtiyaç duyduğu kanıtları sunmakta geciktiği gerekçesiyle günlük 25 bin dolar cezaya çarptırdı. Ceza takviminin 16 Aralık itibarıyla işlemeye başladığı belirtildi.

Bloomberg’e konuşan Apple sözcüsü Josh Rosenstock ise delil geciktirme suçlamasına karşı çıktı. Dava için milyonlarca belge hazırladıklarını belirten Rosenstock, daha fazla belge sunmak adına çalıştıklarını sözlerine ekledi. Apple sözcüsü mahkemenin kestiği cezaya itiraz edeceklerinin de altını çizdi.

Bu itiraz sonuçsuz kaldığı takdirde Apple’ın mahkemenin istediği belgeleri 29 Aralık’a kadar sunması gerekiyor. Aksi takdirde şirketi daha sert cezalar bekliyor. Ancak yeni ceza miktarının da Apple’ı hiç zorlamayacağı bir gerçek. Kasasında yüz milyarlarca dolar bulunan Apple, 25 bin dolar geliri birkaç saniye içinde elde edebiliyor.

Apple Qualcomm’dan 1 milyar dolar tazminat istiyor

Apple Qualcomm ile kavgasını sadece FTC’ye destek olarak sürdürmüyor. Şirket, FTC’nin açtığı davanın ardından harekete geçmiş ve Qualcomm aleyhine 1 milyar dolarlık bir dava açmıştı. Bu davayı Çin’de açılan başka bir dava takip etmişti. Apple son olarak geçtiğimiz ayın sonlarında yeni bir dava daha açmış ve Qualcomm’u patent ihlâliyle suçlamıştı. Qualcomm da bu davaya başka bir patent ihlâli suçlamasıyla karşılık vermiş ve Apple’ın iPhone 7’den iPhone X’a kadar uzanan telefonlarda 16 Qualcomm patentini ihlâl ettiğini öne sürmüştü.

İLGİLİ HABERLER