Teknoloji

Apple: Qualcomm en yeni iPhone’lar için bize yonga satmak istemedi

yurt dışı telefon harcı iphone 11 pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple en yeni akıllı telefonları iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR‘da Qualcomm‘un modem yongalarını kullanmayı istediğini, ancak lisans uygulamaları nedeniyle açtığı dava yüzünden Qualcomm’un kendisine yonga satmayı kabul etmediğini açıkladı. Söz konusu açıklamayı, Apple’ın operasyon şefi Jeff Williams, ABD Federal Ticaret Komisyonu’ndaki (FTC) ifadesi sırasında yaptı. Qualcomm’dan LTE modem yongası alamayan Cupertino merkezli şirket, Intel ile çalışmak zorunda kalmıştı.

Qualcomm hâlihazırda yüksek lisans ücreti almak, patentlerinin lisanslarını diğer yonga üreticilerine vermeye yanaşmamak ve cihaz üreticilerine sadece kendi yongalarını kullanmaları için özel avantajlar sunmak gibi tekelci uygulamalar içinde bulunduğu iddiasıyla FTC tarafından yargılanıyor.

Apple’ın Intel’in modem yongalarını kullanmasının sebebinin kavga ve rekabet kaynaklı faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmüştü. Ancak şirketin duruşma salonundaki ifadeleri başka bir durumu işaret ediyor. Jeff Williams’ın ifadesine göre, şirket modem siparişlerini Intel ve Qualcomm arasında paylaştırmayı planlıyordu. Ancak Qualcomm’un tavrı nedeniyle yeni iPhone’ların modem yongaları için sadece Intel ile çalışıldı.

Intel’e olan bağımlılığı, Apple’ın 5G destekli iPhone’u piyasaya en kısa sürede çıkarmasının önünde bir engel gib görünüyor. Intel’in 5G yongalarının 2020 öncesinde hazır hâle gelmesi beklenmiyor. Buna ek olarak, Intel’in LTE modemlerinin de Qualcomm’unkilere kıyasla yavaş kaldığını belirtmek gerekiyor. Apple’ın her iki şirketle birden çalıştığı dönemlerde hız farkı oluşmasını engellemek adına Qualcomm modemlerde hız sınırı uyguladığı biliniyor.

Apple, Qualcomm’a modem başına 7.50 dolar ödediğini de FTC’de açıkladı. Bu meblağın Apple’ın aslında ödemek istediği rakamın 5 katı olduğu belirtildi. Williams’ın “Onlardan yonga tedarik etmeye ihtiyacımız vardı. Eğer hakkımızı yasal yollarla arasak, yongalara erişemezdik. Pek fazla seçeneğimiz yoktu.” sözleri, Apple’ın uzun süre boyunca Qualcomm’la nasıl çalıştığını gösteriyor.

Apple ve Qualcomm arasındaki kavga, Apple’ın 2017’nin başında adil olmayan lisans koşulları uyguladığı gerekçesiyle Qualcomm’u dava etmesiyle başladı. Ardından Qualcomm da Apple’ı patent ihlâli ve Intel ile ticari sır paylaşma iddialarıyla suçlayarak mahkemeye verdi. Qualcomm, geçtiğimiz ekim ayında Apple’ın kendisine 7 milyar dolar telif ücreti borcu olduğunu açıkladı. İki şirket arasındaki hukuk savaşı dünyanın farklı yerlerinde devam ederken, Qualcomm bu savaşın Çin ve Almanya cephelerinde Apple’a üstünlük sağlamayı başardı. İki ülkede de eski iPhone modellerine satış yasakları getirildi. Apple, Almanya’da iPhone 7 ve iPhone 8 modellerini piyasadan çekerken, Çin’de yazılım güncellemesiyle sorunu çözmeyi başardı.

İLGİLİ HABERLER