Manşetler

Apple’dan Pro Display XDR’ın takipçisi yeni bir monitör yolda

apple pro display xdr

Apple, Bloomberg’den Mark Gurman’ın bir haberine göre, kendi tasarladığı işlemcilerle donatılmış çok sayıda yeni harici monitör serisi üzerinde çalışıyor. Bu serinin, en son 2019’da piyasaya sürülen Pro Display XDR monitörün güncellenmiş bir sürümünü de içermesi bekleniyor.

Gurman, Apple’ın kendi yongalarının eklenmesinin, monitörlerin bağlı bilgisayardan gelen sistem kaynaklarına daha az güvenmesine yardımcı olacağını söylüyor. Apple, benzer şekilde iPhone 11’in A13 Bionic çipini geçtiğimiz mart ayında duyurduğu Studio Display‘e dahil ederek monitörün Ana Sahne, uzamsal ses ve “Hey Siri” sesli komutları gibi belirli özellikleri desteklemesini sağlamıştı.

Söylentileri yapılan Pro Display XDR’ın yanı sıra, Apple’ın başka ne tür monitörler duyurmayı planladığı henüz tam olarak belli değil. Tedarik zinciri analisti Ross Young, Apple’ın 2023’ün ilk çeyreğinde ProMotion özellikli 27 inç mini LED ekranı piyasaya sürebileceğini söylüyor.

Apple’ın mevcut Pro Display XDR monitörünün maliyeti 78 bin 859 TL’den başlıyor ve 1600 nit parlaklığa ulaşabilen 32 inç 6K LCD panelle birlikte geliyor. Ancak önceki Pro Display XDR’den farklı olarak dedikodusu yapılan bu yeni monitör, Gurman’ın geliştirme aşamasında olduğunu söylediği ve yakında duyurulması beklenen Mac Pro’nun piyasaya sürülmesinden sonra karşımıza çıkabilir.

Pro Display XDR yanında iMac Pro ve Mac Pro bekleniyor

Apple’ın, M1 çipinin ilk ürünlerde piyasaya sürülmesini takip eden iki yıl içinde tüm Mac’lerini Apple Silicon işlemciler taşıyan hâle dönüştürme hedefine ulaşmak için şimdiye kadar Apple Silicon’lu Mac Pro’yu da piyasaya sürmesi gerekiyordu. Ancak Gurman, özellik değişikliklerinin ve olası bir üretimin Vietnam’a taşınmasının geliştirme sürecinde gecikmelere neden olduğunu söylüyor. Başlangıçta Mac Pro’nun 48 CPU çekirdeği ve 152 GPU çekirdeğine sahip yüksek güçlü bir “M2 Extreme” çip seçeneğiyle geleceği söylense de Gurman, çipin karmaşıklığının yanı sıra onu üretmek için gereken maliyet ve kaynakların, Apple’ın bu fikri çöpe atmasına neden olduğunu öne sürüyor.

Şimdi Mac Pro’nun en az 192 GB belleği destekleme potansiyeline sahip, 24 adede kadar CPU çekirdeği ve 76 grafik çekirdeğine sahip olması beklenen yeni M2 Ultra çip ile birlikte çıkması bekleniyor. Gurman, Mac Pro’nun genişleme imkanını koruyacağını ve Apple’ın kullanıcıların daha fazla bellek ve depolama alanı eklemesine olanak tanıyacağını söylüyor. Bu arada, yakında tanıtılması beklenen Mac mini, M2 ve M2 Pro çeşitleriyle gelebilir. Üstelik Apple, M2 Pro ve M2 Max donanımlı MacBook Pro’larını önümüzdeki yılın başlarında piyasaya sürebilir. Ayrıca Gurman, Apple’ın Apple Silicon’lu bir iMac Pro üzerinde çalıştığına, ancak bu makinenin de Mac Pro ile benzer nedenlerle çeşitli gecikmeler yaşadığına dikkat çekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER